RECENSIE: Mr Overdrive - A Fox, A Rabit

Overdreven
2018-09-19 Mr Overdrive is de naam van een nieuw Rotterdams muziekproject die, waarschijnlijk niet heel toevallig, dezelfde naam heeft als een effectapparaat (vooral bedoeld om veel distortion mee op te wekken). De driekoppige band bestaat uit Emiel Gilijamse (bas en zang), Jasper de Groot (synth en zang) en Lex Folmer (drums). Als startpunt heeft de band een in eigen beheer opgenomen EP uitgebracht met de naam A Fox, A Rabbit.

Doordat de band haar geluid produceert met alleen toetsen, basgitaar en drums moeten ze alle zeilen bijzetten om het geheel gevuld te krijgen, maar het lukt ze wonderwel. Daar zijn uiteraard wel de nodige (distortion)effecten voor bijgesleept, maar dat er geen gitaar wordt gebruikt, valt eigenlijk amper op. Door het beperkte instrumentarium zal de band ongetwijfeld vergeleken gaan worden met White Stripes of Royal Blood, maar dat dekt de lading zeker niet volledig. De alternatieve vlotte rock van de heren bevat bij tijd en wijle ook een lekkere stonervibe en is lekker eigenwijs springerig. Zoals we dat ook van De Staat een beetje kennen, luister in dat opzicht maar eens naar het tegendraadse en rauwe ‘And The Revolt’.

Bij wijze van stunt heeft de band een kort liveoptreden (zonder publiek) op YouTube gezet, dat is opgenomen in het ooit zo trotse, maar nu in deplorabele staat verkerende, Rotterdamse failliete zwem- en partyparadijs Tropicana. Een mooie desolate locatie die de heren zichtbaar inspireert om de ziel en zaligheid in de muziek te leggen.

Openingstrack ‘And The Playback’ is een stuwende rocktrack die als vanzelf door de basgitaar in de juiste richting wordt geduwd. Het daarop volgende ‘And The Horses For Courses’ begint nog met een traditionele riff, maar daarna wordt alle elektronica uit de kast getrokken en foltert Lex Folmer, als ware hij Animal uit The Muppets zelf, zijn drums. Wanneer je deze track hoort begrijp je ook direct waar de Soulwax-referenties vandaan komen. ‘And The Errand Boy’ draait vooral om een basloopje. De riffs die opduiken maken dat we af en toe aan Royal Blood moeten denken, maar dan wel met flinke dosis toegevoegde elektronica. Als je daarna de zware stonerriffs hoort in ‘And The Shipwrecked’ zou je niet zeggen dat er op A Fox , A Rabbit geen gewone gitaar aan te pas komt. Het toont aan dat Mr Overdrive een zeer getalenteerde band is die een muzieksoort maakt die liefhebbers van de genoemde voorbeelden zeker moet aanspreken.
Recensent:Jan Didden Artiest:Mr Overdrive Label:Eigen Beheer
Cover Sugar Lady - Sugar Lady EP

Sugar Lady - Sugar lady EPDe Utrechtse dB’s (oefenruimtes, concertzaal en studio) is een cultureel...

Cover Son of Dave - Music For Cop Shows

Son of Dave - Music For Cop Shows Mondharmonicablues, je zou niet denken dat je er acht albums mee kunt vullen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT