RECENSIE: Stranger Things - Gravity

Gravity
2018-12-01 Het Zweedse duo Stranger Things bestaat al sinds 2010 en bestaat uit twee oude vrienden Gabriel Wingard en Anna Falk. Ze zijn niet echt productief: deze EP Gravity bevat vier nummers en dat is hun eerste uitje na zes jaar.

Het resultaat is er niet minder om. De indiefolk die zij samen maken is heel melodieus. De zuivere stem van Falk die leidt en de prachtige melodieën van Wingard vormen een mooi decor om vier verhaaltjes te vertellen. Het efficiënte gebruik van de verschillende instrumenten die zij voorhanden hebben, werkt goed. Wat ook een goede zet is geweest, is om cellist Frederik Lindholm toe te voegen; het geeft een extra tintje aan het album.

Opener ‘Feather’ begint heel rustig met een piano en een cello die tezamen het nummer langzaam opbouwen, zonder dat dit naar een refrein of hoogtepunt gaat. Het nummer eindigt met een heel mooi cellostukje wat nog wat langer had mogen duren. Maar … de aandacht is gevestigd en vraagt je af wat er nog meer gaat komen.

‘Sirens’ opent ook met een piano, waar de cello zich naar voegt. Dit nummer is een stuk dreigender en lijkt ons te waarschuwen voor iets dat nog te gebeuren staat, terwijl Falk ons kenbaar maakt dat er al iets gebeurt ís: “How did you never see it coming?” . Het nummer vervolgt met ons te waarschuwen wat er nu nog komen gaat.

Ook al heeft ‘Winter Passed’ de synthesizer als muzikale basis, het weet toch direct een kerstgevoel mee te geven. De korte introductie gaat snel over in nog meer electronica en bij de bastonen realiseer je je dat dit nummer in een eigen studio is opgenomen. Jammer, hopelijk krijgen ze nog de gelegenheid om dit in een professionele studio op te nemen.

Titeltrack ‘Gravity’ maakt het helemaal waar als nummer dat deze EP draagt. De accordeon aan het begin zet de toon, waarna Falk wat duidelijker van zich laat horen. “Freedom is a gamble, we never see the shackle”. Het nummer zet zichzelf steeds steviger neer en ook het samenspel tussen cello, piano en percussie werkt goed: het nummer heeft een kop en een staart.

Stranger Things weet vier indiefolkhymnes neer te zetten, met invloeden van zowel Woven Hand als Susanne Sundfør en verdient het om meer gehoord te worden.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Stranger Things Label:Eigen Beheer
Cover Etan Huijs - The Secret Us

Etan Huijs - The Secret UsTot vijf jaar geleden schreef Etan Huijs albumrecensies voor Festivalinfo....

Cover Celso Salim Band - Mama`s Hometown

Celso Salim Band - Mama`s Hometown Celso Salim is een Braziliaanse bluesmuzikant. In eigen land heeft hij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT