RECENSIE: Deaf Wish - Lithium Zion

Deaf Wish
2018-11-23 Lithium Zion is het vijfde album van de Aussies van Deaf Wish (Melbourne). Indie, noise en punkrock is wat de klok slaat op Lithium Zion. Het kwartet verdeelt de zangpartijen eerlijk over alle de vier leden: Sarah Hardiman (gitaar), Jensen Tjhung (gitaar), Lee Parker (bas) en Daniel Twomey (drums). De afwisselende zang is een sterke troef van de band.

De band deed al de support voor postpunkband Protomartyr en heeft net een korte toer door Noord Europa achter de rug met de (post)hardcoreband Hot Snakes. Het album Lithium Zion is in twee dagen opgenomen onder leiding van Mickey Young die als producer, mixer of master ook meewerkte aan albums van Mark Lanegan, King Gizzard & The Lizard Wizard en Ultimate Painting.

De eerste track die eruit springt op het album is track nummer twee: ‘FFS’. Fel gezongen door Sarah Hardiman klinkt de band hier net zo venijnig (en cool) als Sonic Youth ten tijde van hun doorbraakalbum Goo: ”You lay down in the dirt, you get dirty, you get hurt, buried, you get buried”.

Het verhaal van ‘Metal Carnage’ is gebaseerd op een oorlogsboek dat in de tourbus lag tijdens een tournee door Frankrijk. ‘Lithium Zion’ is een instrumentale song. Op de laatste drie nummers, ‘Birthday’, ‘Afraid For You’ en ‘Smoke’ is een hoofdrol weggelegd voor de vocalen van Sarah Hardiman.

Maar het onbetwiste prijsnummer van de plaat is de mid-tempo song ‘The Rat Is Back’ met de gepassioneerde en nasale zangstem van bassist Lee Parker. De overstuurde gitaarpartijen van Tjhung en Hardiman roepen New Yorks Giants als The Velvet Underground en (wederom) Sonic Youth in herinnering.

Deaf Wish levert met Lithium Zion gewoon een fijne plaat af. Liefhebbers van indie, noise en punkrock kunnen Lithium Zion dan ook bovenaan hun Sinterklaaslijstje zetten!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Deaf Wish Label:Subpop
Cover Cullen Omori - The Diet

Cullen Omori - The DietIn 2014 gooide Smith Westerns er het bijltje bij neer, nadat het sinds 2007...

Cover Chastity - Death Lust

Chastity - Death Lust Chastity is een Canadese band rond frontman Brandon Williams. Samen met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT