RECENSIE: Man With A Mission - Chasing The Horizon

MWAM
2018-12-01 Een band die zichzelf verstopt achter wolvenmaskers heeft wat te verbergen. Man With A Mission is de naam. De bandleden – Tokyo Tanaka, Jean-Ken Johnny, Kamikaze Boy, DJ Santa Monica en Spear Rib – zijn op een missie. Als we de Japanse sage moeten geloven zijn het de bastaardzonen van Jimi Hendrix die rechtstreeks vanuit (Electric) Ladyland naar planeet aarde zijn gezonden. De muzikale gelijkenis met de gitaargod is overigens ver te zoeken, maar dat ter zijde.

In Japan is Man With A Mission al ’larger than life’. De missie is dan ook de rest van de wereld te veroveren. En daar is een uitgekookte strategie voor bedacht. Met een muzikaal mengsel van pop, rock en hiphop, een visuele gimmick (de wolvenmaskers) en gepusht door een grote platenmaatschappij (Century Media) moet wereldroem worden bereikt. Met album Chasing The Horizon moet dat gaan gebeuren.

Het muzikale trucje is nogal doorzichtig. Voorspelbare poprock wordt voorzien van een dun suikerlaagje breakbeat en dance (Prodigy, Underworld), rap (Rage Against The Machine, Linkin’ Park) of ultra-light punkrock (Zebrahead, Simple Plan). Het resultaat wordt in hapklare hondenbrokken gepresenteerd.

Het toevoegen van wat samples en scratches (door DJ Santa Monica) en raps (van Jean-Ken Johnny) is echter nog wat anders dan het maken van een goede hiphoptrack. En de breakbeat en dance-invloeden in ‘Broken People’ (Prodigy) en ‘Hey Now’ (Underworld) voegen hooguit wat extra energie toe aan de intro’s van de tracks.

Voor ‘Dead End In Tokyo’ heeft Man With A Mission een partner in crime gevonden in Patrick Stump van Fall Out Boy. Dat pakt aardig uit. Vanwege de gekozen strategie mogen de onvermijdelijke ballads natuurlijk niet ontbreken op het album. ‘Please Forgive Me’ en ‘Find You’ zijn gemaakt volgens het boekje van de A&R manager. En dan wordt de luisteraar ook nog getrakteerd op het kleffe ’Sleepwalkers’, dat nog zoeter klinkt dan de Italo-kitsch van Eros R. en Marco B..

Als het dunne suikerlaagje is verdwenen, rest niets meer dan – anders dan Man With A Mission wil suggereren – volstrekt ongevaarlijke popmuziek. Het wordt dan ook hoog tijd om de band te ontmaskeren. Man With A Mission is niets meer dan een stel wolven in schaapskleren. Of schapen in wolfskleren, zo u wilt.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Man With A Mission Label:Century Media
Cover Now vs Now - The Buffering Cocoon

Now vs Now - The Buffering Cocoon Now vs Now is de naam van van het experimentele jazztrio rondom Jason...

BBR

BlackBoxRed - Salt In My Eyes Enkele maanden geleden verscheen het tweede album van BlackboxRed , het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT