RECENSIE: Noctulux - From The Shadows

Noctulux
2018-11-29 Wanneer een band in haar bio als invloeden Anathema, Opeth en The Gathering opvoert dan is de interesse van uw recensent gewekt. Noctulux uit ons eigen Gelderland legt hiermee de lat voor haarzelf onbehoorlijk hoog. Om dan gelijk maar met de azijn te beginnen; Noctulux is nog niet helemaal toe aan het uitbrengen van een album van meer dan een uur. Haar debuutplaatFrom The Shadows had met wat knipwerk beter als album van maximaal drie kwartier uitgebracht kunnen worden. Net genoeg om de aandacht volledig vast te houden.

De symfonische metal van de vier heren en dame heeft genoeg mooie momenten, maar door de wat mistige en hol klinkende productie is het even wennen aan het geluid. De intentie, die is er en ook horen we hier en daar prachtige songs, maar ook een paar tracks die er best uit hadden gemogen. Zoals eerder gezegd is de productie niet om over naar huis te schrijven. Zo ligt de stem van Mirjam van der Wel teveel boven op de muziek waardoor de aandacht teveel naar haar stem wordt getrokken. Op zich geen straf, al kraakt ze soms nog wel eens een vals nootje en klinkt ze wat schel als ze de hoogte in gaat. Maar goed laten we niet teveel zaniken, tenslotte hadden de eerste albums van Anathema en The Gathering nou ook niet bepaald een topproductie.

Gelukkig zijn er dus genoeg positieve punten te vinden. Zo is de start van de plaat fraai met het uptempo ‘Break Me Down’ dat gelijk laat horen dat Mirjam in de zachtere passages het fraaist uit de verf komt. Hierna moeten we even door een paar tracks heen worstelen. Het wat poppy overkomende ‘Goodbye’ is wat gewoontjes en ook ‘Broken Record’ en vooral ‘Something More’ zijn niet het beste wat de band te bieden heeft. Maar even doorzetten brengt je vanzelf bij ‘Close My Eyes’ en ‘Where Darkness Is Light’, tracks die laten horen waar de kracht van de band ligt; gedragen en spannend opgebouwde tracks. Hier worden we wel blij van. Via de ballad ‘Raindrops’ komen we bij een iets snellere track met de titel ‘Leaves On This Wind’ dat zonder meer een van de mooiste songs op het album is. Vooral de prominent aanwezig piano voegt echt iets toe. De plaat eindigt met ‘Shadows’, een stuk van maar liefst tien minuten, dat een zeer fraaie afsluiting is van de vijf prachtsongs die ervoor staan. Deze Gathering-achtige track valt vooral op de sfeervolle jazzy passages. Gedurfd is dit zeker!

Er zijn nog genoeg verbeterpunten voor Noctulux, zeker op productioneel gebied. Ondanks dat is From The Shadows een verdienstelijk debuut, waarop het vooral vanaf de zesde track echt gaat leven met een rijtje prachtige songs. Deze talentvolle band staat pas aan het begin van haar carrière, dus geeft u ze nog even het voordeel van de twijfel, dan gaan we vast nog meer horen van dit vijftal.
Recensent:Jan Didden Artiest:Noctulux Label:Eigen Beheer
Cover Crowsview - Lost Resistance

Crowsview - Lost Resistance Crowsview is een metalband uit het Belgische Roeselare. De band is bezig...

Cover Endtime Odyssey - City In Decay

Endtime Odyssey - City In Decay Endtime Odyssey is een Belgische progressieve metalband die in 2012 het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT