RECENSIE: Rue Royale - In Parallel

Rue
2018-12-02 Met een zacht gitaarspel opent het vierde album van het Britse Duo Rue Royale. De subtiele schurende arrangementen verraden dat het tweetal wat zwaarte aan haar muziek wil meegeven. Naar mate het album vordert blijkt dat de luisteraar wel erg goed moet zoeken naar de details die weggeven dat het duo mogelijk van de gebaande paden afwijkt. Het echtpaar Ruth en Brookln Dekker debuteerde in 2006 met hun combinatie van indie, folk en pop, waarin lichte invloeden van soul en rock in doorklonken. De twee zijn er even tussenuit geweest nadat hun eerste kind werd geboren en zodoende duurde het vijf jaar voor er een nieuw album kwam.

Dat het duo in het dagelijks leven ook veel tijd met elkaar doorbrengt klinkt door in de sterk op elkaar afgestemde samenzang. De lijzige zang van Ruth geeft een ijzig laagje mee aan het voortkabbelende gitaarwerk. Samen met de zang van haar man zorgt dit voor een mooie harmonie, hoewel ze allebei afzonderlijk ook prima een nummer kunnen dragen. De zang van Ruth zorgt voor een bepaald kwetsbaar karakter. Dit karakter wordt ook uitgedragen door de soms erg minimale instrumentatie. ‘Thrown By The Wind’ heeft enkel minimale gitaarakkoorden en percussie, maar krijgt naar het einde toe wel een warmer klankpalet. Zo worden bijna alle nummers op In Parallel op dezelfde manier opgebouwd.

Zeker in het begin heeft de muziek op dit album een haast magisch laagje. Er vallen veel mooie details te ontdekken in het geluid van het Brookln-echtpaar. Het tempo blijft nagenoeg op het hele album hetzelfde, waardoor de spanningsboog die ontstaat wel een flink beroep doet op de aandacht van de luisteraar. Prachtige fluisterliedjes als ‘Chip Away’ en ‘(Parallel) Lines’ passeren zo de revue, maar zakken een beetje weg in de eentonige tred van de muziek. Hier en daar probeert het tweetal dus wel zwaarte mee te geven aan hun dromerige indiefolk, maar het levert geen revelatie op.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Rue Royale Label:Sinnbus
Cover The Pineapple Thief - Dissolution

The Pineapple Thief - DissolutionPorcupine Tree zit in een lange winterslaap, maar wie maalt daar nog om; we...

BOR

Band Of Rascals - Tempest Na de zelfbenoemde debuut-EP in 2014 is Band Of Rascals terug met een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT