RECENSIE: The Frights - Hypochondriac

Frights
2018-11-12 Eigenlijk ontstond de band The Frights bij toeval. Ze begonnen de band gewoon voor de lol en waren eigenlijk al gestopt zodat ze konden gaan studeren. Na een eenmalig gelegenheidsoptreden kregen ze een platencontract bij een klein label aangeboden en werd het ineens serieus. De surfpunk van de groep uit Californië bleek goed aan te slaan en hun nieuwe langspeler Hypochondriac is alweer het derde studioalbum.

Daarop is een verandering in hun geluid te horen en nemen ze wat vaker gas terug. Het punkgeluid verdwijnt regelmatig naar de achtergrond en maakt dan plaats voor melodieuze gitaarliedjes. Ook is hun experimenteerdrift wat geluwd en laten ze zich daar nog maar sporadisch toe verleiden. Het wat gekke en speelse openingsnummer ‘Tell Me Why I’m Okay’ is eigenlijk de enige keer waarin ze echt het avontuur opzoeken, met hier en daar geluidseffecten en onverwachtse wendingen.

‘CRUTCH’ en ‘Whatever’ zijn overduidelijk de hits van de plaat waarop nog de wat rauwere punkrandjes te horen zijn. De frustratie over mislukte relaties druipt hier van de liedjes af. Maar halverwege levert de plaat aan kracht in door een aantal rustigere nummers die niet dezelfde frisheid en overtuigingskracht hebben als de snellere liedjes. Uiteraard kan de band niet de hele tijd plankgas blijven geven, maar het wordt wel duidelijk dat ze daar op dit moment simpelweg beter in zijn.

Wat niet wil zeggen dat Hypochondriac nu een slechte plaat is. Het lijkt meer een overgangsalbum te zijn geworden en de tijd moet uitwijzen hoe zich dat gaat ontwikkelen. Uiteindelijk zal dan in retrospectief de werkelijke waarde ervan moeten blijken, maar op dit moment is het de minste van de drie. Het is te hopen dat de band ook het schrijven van goede langzamere nummers onder de knie gaat krijgen of op een andere manier in hun punkgeluid weten te variëren.
Recensent:Ronald Kats Artiest:The Frights Label:Epitaph
Cover Tom Grennan - Lighting Matches

Tom Grennan - Lighting MatchesDe eerste keer dat de Engelse Tom Grennan zijn stem aan het grote publiek...

Cover Tash Sultana - Flow State

Tash Sultana - Flow State Slechts 23 jaar is deze artiest als Flow State uitkomt. Toch heeft de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT

Fatal error: Uncaught --> Smarty: Invalid compiled template for '_general/footer.tpl' <-- thrown in /var/www/www.festivalinfo.nl/live/includes/sysplugins/smarty_template_resource_base.php on line 121