RECENSIE: Tom Grennan - Lighting Matches

Grennan
2018-11-14 De eerste keer dat de Engelse Tom Grennan zijn stem aan het grote publiek liet horen, was door middel van een samenwerking met Chase & Status. Maar laat de elektronische muziek nou totaal niet Grennan’s ding zijn. Als je het aan de Brit zelf overlaat, wordt het al gauw ‘iets met een gitaar’, en dat is precies wat hij op zijn debuutalbum laat horen.

Het debuut was echter nog niet aangekondigd of Grennan wist al iets bijzonders te bereiken: grote zalen uitverkopen in Engeland. Hiermee wordt direct duidelijk dat de druk op de zanger groot is. Vooralsnog lijkt hij daar erg nonchalant mee om te gaan en lijkt de prestatiedruk hem behoorlijk koud te laten. De Engelse pers wijt het vroege succes van Grennan aan zijn sound die zij omschrijven als ‘generatie-overschrijdend’, en daar kunnen zij nog best wel eens gelijk in hebben. Het feit dat de Brit ver blijft van de elektronica in zijn muziek maakt het al snel ook aantrekkelijk voor een ouder publiek. ‘Gewoon’ traditionele instrumenten en een sterke stem, iets wat iedere generatie wel weet te waarderen.

Terwijl Grennan maar uit een klein plaatsje in Engeland komt, klinkt zijn album juist als een grote stad. Niet bombastisch, maar wel het zelfverzekerde dat een stad uitstraalt. Dit leidt vervolgens naar de vraag hoe de houding van de zanger zelf is. Is hij een tikkeltje arrogant, of juist bescheiden? Hem live zien optreden zal wellicht antwoord op deze vraag kunnen geven. En mocht hij naar het arrogante neigen, dan is dat alsnog geen schande. Bij een stem als die van Grennan past ook wel een vleugje arrogantie, al is het maar om in verhouding te blijven met het grootse karakter van de muziek.

De sterke stem staat als een huis, zonder twijfel, en staat constant centraal in ieder nummer. Of je Grennan nu een ballad laat zingen zoals ‘Lucky Ones’ of lekker laat knallen zoals hij op de hitsingle ‘Found What I’ve Been Looking For’ doet, zijn sterke stem maakt het tot sterke songs. Zulke sterke songs zelfs dat ze eigenlijk alle zestien barsten van de hitpotentie. Dit laatste kan zowel in het voordeel als in het nadeel van de zanger werken. Wanneer je debuut staat als een huis, wordt de tweede natuurlijk des te moeilijker. Ga zo’n hitdebuut nog maar eens overtreffen. Dan krijg je naast prestatiedruk ook nog eens met tijdsdruk te maken, voordat de hype is gaan liggen moet er nieuw werk zijn. De tijd zal het leren hoe Grennan hier mee om gaat.
Recensent:Myrthe Giesen Artiest:Tom Grennan Label:Sony Music
Cover Annelie - After Midnight

Annelie - After MidnightAnnelie de Vries debuteert onder haar voornaam met een album van zeven eigen...

Cover The Frights - Hypochondriac

The Frights - Hypochondriac Eigenlijk ontstond de band The Frights bij toeval. Ze begonnen de band...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT