RECENSIE: Hanna Paulsberg Concept - Daughter Of The Sun

Hanna Paulsberg
2018-12-08 Je hebt van die avontuurlijke jazz met ingewikkelde partijen, een druk samenspel van instrumenten en vele lagen aan muziek. Het type jazz waarbij je na vijftien keer luisteren nog steeds nieuwe muzieklijnen kunt ontdekken, maar waar je soms ook een getraind oor nodig hebt om überhaupt iets in de wirwar van instrumenten te kunnen horen. En je hebt het soort jazz dat ideaal is voor een relaxte zondagochtend. Vooruit, er is nog steeds ruimte voor wat spannende uitspattingen hier en daar, maar het geheel voelt rustiger en is toegankelijker. Dat is het soort jazz dat we horen op Daughter Of The Sun, het meest recente album van Hanna Paulsberg Concept.

De band rond de Noorse saxofoniste Hanna Paulsberg werkt voor dit album samen met de Zweedse trompettist Magnus Broo. Hij is al twintig jaar een vaste kracht in de Scandinavische jazzscene en weet ook zijn stempel op dit album te drukken. Op openingstrack ‘Scent Of Soil’ wordt rustig opgebouwd naar de relaxte jazzlijnen die we op de rest van het album nog vaker gaan horen. Het tweede nummer, ‘Little Big Saxophone’, behoort tot een van de avontuurlijkste nummers van de plaat, terwijl opvolger ‘Hemulen Tar Ferie’ juist opvalt door de eenvoud en de relaxte sound. Zo bewegen Hanna Paulsberg en co. tussen experimentele jazz en de meer ontspannen lounge muziek, en dat pakt heel goed uit. Het album is van hoog niveau en verveelt geen moment, maar echt een uitblinker is er niet op het album te vinden. Het zomerse ‘Serianna’ komt hier het dichtst bij in de buurt en vindt ook mooi het midden tussen de twee eerder genoemde extremen.

Doordat er op het album van Hanna Paulsberg Concept zowel experimentele als relaxte jazz te vinden is, is het een gevarieerde CD geworden die zowel voor de doorgewinterde liefhebber als voor de nieuwkomer een aanrader is. Daughter Of The Sun is een toegankelijke, ontspannen plaat zonder uitgesproken hoogtepunten, maar die wel zonder problemen boeiend weet te blijven.
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:Hanna Paulsberg Concept Label:Pias
Cover BJ Baartmans - Verzamelaar

BJ Baartmans - VerzamelaarGewoon goede Nederlandstalige popmuziek. Dat is de nieuwe plaat, genaamd...

Celebrate

Town of Saints - Celebrate Hoe zouden we ons gedragen als morgen opeens de wereld vergaat? Dat is het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT