RECENSIE: Moon Relay - IMI

IMI
2019-02-13 Werp een blik op de achterkant van IMI, de laatste plaat van het Noorse Moon Relay en je hebt nog steeds geen idee waar je aan begint. Toch dekken titels als ‘#`´`´`´/’, ‘—#/#^’ en ‘F—<::::’ perfect de lading: ze laten, net als op de vorige albums, de instrumentale tracks volledig open voor eigen interpretatie. IMI is het derde album voor het viertal in slechts vier jaar tijd.

En het is een bizarre muzikale trip. Openingstrack ‘#`´`´`´/’ klinkt alsof ze de soundtrack van een gedateerde paranormale thriller met hedendaagse instrumenten coveren, ‘(^)||’ klinkt als een ‘Batman-Theme-gone-wrong’, ‘___§’ heeft heel duidelijke jazzinvloeden en ‘F—<::::’ is enorm spannend doordat het alle kanten op vliegt. Toch is het moeilijk om de nummers ook echt als nummers te beoordelen. Zo is de vijfde track, ‘—#/#^’, voor het grootste deel niet zo spannend. De laatste twee minuten, die zich het beste laten beschrijven als het opstijgen van een ruimteschip, trekken dan wel weer de aandacht. Binnen nummers kunnen enorm grote contrasten zitten en nummers lijken soms naadloos in elkaar over te lopen. Hierin schuilt wel het gevaar: waar een normale rock-, pop- of zelfs jazzplaat je met hooks bij de les houdt, daar verdwijnt de muziek van Moon Relay onbewust nog wel eens naar de achtergrond.

Een groot deel van de plaat is psychedelisch, opgefokt, funky en meeslepend. Die spannende muziek prikkelt je fantasie. Het zijn die minder uitdagende stukken die live perfect zouden zijn om het publiek een adempauze te geven, zonder aan sfeer in te leveren, maar waarbij de Noren op CD de aandacht van de luisteraar verliezen. Op IMI is er zo een hoop moois te vinden, maar Moon Relay laat het liggen om er een echte klassieker van te maken.
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:Moon Relay Label:Hubro
Cover Warrel Dane - Shadow Work

Warrel Dane - Shadow WorkAls Shadow Work niet zo een wrange ontstaansgeschiedenis had gekend, dan...

Cover Geir Sundstøl - Brødløs

Geir Sundstøl - Brødløs Het derde album van de Noorse multi-instrumentalist Geir Sundstøl wordt net...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT