RECENSIE: Doug Paisley - Starter Home

Paisley
2018-12-30 Canadezen hebben altijd een goede invloed gehad op de Americana muziek. Denk aan Leonard Cohen, Neil Young en The Band, maar ook meer modern aan Daniel Romano. Doug Paisley is een Canadese artiest die al enkele jaren muziek opneemt. In zijn tienjarige carrière nam hij onder andere op met mede-Canadees Garth Hudson. Als je hulp krijgt van één van de leden van The Band dan zegt dat iets, op Starter Home hoor je dat Paisley mooie muziek speelt. Na een afwezigheid van vier jaar probeert Doug Paisley het opnieuw. Starter Home is een mooi hernieuwd visitekaartje van deze muzikant.

De muzikant klinkt als een volwaardig singer-songwriter. Doug Paisley roept in zijn teksten en via de instrumentale begeleiding een intiem, melancholisch gevoel op dat ook Leonard Cohen zo goed kon. Tegelijk speelt hij met modernere interpretaties. ‘Dreamin’ is zo’n nummer. Je hoort een zacht kabbelend gitaartje. Tegelijk wordt er met echo’s gespeeld. Hierdoor roept het nummer ook associaties op met muzikanten als Kurt Vile en Bon Iver.

Op andere momenten komt de eerbied voor de klassieke Americana meer naar voren. ‘Drinking With A Friend’ kent de verhalende manier van zingen die bij John Prine zou passen. Op andere momenten hoor je op de muziek van Doug Paisley viool of mooi samenzang. In bijvoorbeeld ‘Waiting’ klinken de violen. Paisley voert de luisteraar dan naar een intiem kampvuur in het midden van de Amerikaanse woestijn.

Op Starter Home laat Doug Paisley horen een goede Americana artiest te zijn. Hij put uit verschillende vaatjes binnen het genre. Het resultaat is een intieme, zacht kabbelende en melancholische muziek. Met zijn vorige plaat in 2014 maakte Doug Paisley al indruk. Deze nieuwe plaat verveelt tevens geen moment.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Doug Paisley Label:Konkurrent
Cover Unknown Mortal Orchestra - IC-01 Hanoi

Unknown Mortal Orchestra - IC-01 HanoiHet volledig instrumentale IC-01 Hanoi kwam niet geheel toevallig tot stand...

Cover Jerusalem In My Heart - Daga'Iq Tudaiq

Jerusalem In My Heart - Daga'Iq Tudaiq Als je blootstelling aan muziek uit het Midden-Oosten beperkt is tot het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT