RECENSIE: Foxtrott - Meditations I-II-III

Foxtrott
recensie cijfer 2019-01-10 Meditations is een verzameling van drie EP’s, waarvan de Canadese Marie-Helène Delorme het grootste deel schreef terwijl zij een retraite volgde in Zuid-Mexico. Dan weet je ook meteen waar de albumtitel vandaan komt. En inderdaad, het mediatieve karakter sijpelt door in de muziek van deze multi-instrumentaliste. Meditations is een album dat door middel van muziek een zoektocht naar relaties en eigenliefde beschrijft.

De stem van Foxtrott heeft met een licht hese ondertoon wel wat weg van die van Rhye en Jessie Ware en draagt bij aan de dromerige sfeer van de muziek. Die kronkelt in de vorm van synths, percussie en baslijnen om haar teksten heen. Bij ‘Better With You’ wordt het langzame tempo van de eerste drie nummers wat meer losgelaten, maar zelfs als de beat versnelt, behoudt Delorme een berustende stemming in haar nummers. Het instrumentale ‘Melting Woods’ heeft een jazzy ondertoon en vloeit over in het dreinende ‘For As Long As’, dat met zijn pulserende baslijn, golvende synths en spookachtige vocals een meer donkere toon van aard heeft. Dit nummer vormt het hoogtepunt van de plaat.

Op het minimale ‘Wide Awake’ zingt Delorme de luisteraar op mystieke wijze toe. ”Does my appearance make you restless?”, klinkt het al fluisterend, om vervolgens de fictieve persoon in het nummer wakker te schudden met een knallende ”I’m talking to you!”. Blijkbaar mogen we ons niet helemaal in dromeland begeven. Hier is duidelijk te horen dat Delorme zich altijd op de scheidslijn van duister en licht bevindt met haar muziek. Vooral omdat het volgende nummer ‘Deliver’ met zijn speelse synths weer de andere kant opgaat en vederlicht klinkt. Hier zorgt de poppy ondertoon in de muziek voor speelsheid.

Delorme toont zich als een veelzijdig artieste, dat het begrip ‘meditatie’ hier op verscheidene manieren in haar muziek laat terugkomen. De laatste drie nummers van het album bevatten instrumentale versies van drie nummers die op het reguliere deel van het album staan. Bij deze versies is het ontbreken van Delormes stem wel een gemis, want deze is absoluut een toevoeging aan het karakteristieke geluid dat zij op deze Meditations laat horen. Om bij weg te dromen.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Foxtrott Label:One Little Indian Ltd
Cover She Makes War - Brace For Impact

She Makes War - Brace For Impact She Makes War is het soloproject van Laura Kidd en ze is hiermee...

Cover Fucked Up - Dose Your Dreams

Fucked Up - Dose Your Dreams Het Canadese Fucked Up en het Engelse Idles zijn de vaandeldragers van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT