RECENSIE: The Yearlings - Skywriting

Yearlings
2018-12-31 Lange tijd was het stil rond The Yearlings. Het Utrechtse bandje speelde tot enige jaren geleden een actieve rol binnen het Nederlandse wereldje van de alt-country. Van 1999 tot 2006 speelde de band uitgebreid in het Nederlandse clubcircuit, verzorgde het voorprogramma’s van sterren als Buddy Miller en stonden op festivals als Moulin blues. Nu ligt er een nieuwe plaat. Op Skywriting staan weer twaalf nummers die rock, country en pop met elkaar mixen.

Voor het laatste zorgt producer Martijn Groeneveld die eerder werkte voor Blaudzun en John Coffey. De liefde voor Americana klinkt zeker door. Bijvoorbeeld in ‘Julie And John Meet Their Destiny’ waarop steelgitaar en mondharmonica samen komen in een ogenschijnlijk van The Byrds geleende melodie. Dit aangevuld met een refrein dat gericht lijkt op het Nederlandse festivalpubliek. In het pakkende refrein zie je de muzikanten al nadenken over een meezingmoment.

‘Chances You Failed To Blow’ begint als een meer traditioneel countrynummer. Het is een intiem nummer waarbij de gitaarklanken mooi resoneren. Het maakt dat de muziek dichter bij de zangers blijft dan in andere gevallen. De opening van ‘On My 370’ doet iets vergelijkbaars met een honkytonk ritme. Na enkele seconden komt alle nadruk op de zang te liggen en daarmee verliest het nummer aan energie.

Tekstueel zijn het mooie en oprechte nummers. Instrumentaal leunt de Utrechtse groep wel erg op het recept van meerstemmig gezang, van The Byrds geleende gitaarriedels en klassieke popstructuren. Met name deze sterke focus op (power)pop maakt dat ze niet het niveau van voorbeeld als The Jayhawks halen. The Yearlings maken keurige muziek, zonder dat deze doorleefd of heel erg rauw klinkt. Dat is jammer omdat de teksten gelegenheid bieden om dit juist wel te doen. In plaats daarvan kiezen ze de route van een continu rockende, stevige ombouw van nummers. Met deze plaat hebben The Yearlings wel een puike plaat onder hun armen voor een succesvolle zomer op de festivals.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:The Yearlings Label:Sonic Rendezvous
Space Age

The Space Age Travellers - @ventures In The ShadowsVelen zullen de wenkbrauwen bij voorbaat al fronsen wanneer blijkt dat het...

Cover Metalwings - For All Beyond

Metalwings - For All Beyond Bulgarije, het is niet een land dat ons in Nederland direct in vervoering...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT