RECENSIE: Ill Considered - Ill Considered

Ill
recensie cijfer 2019-01-04 Ill Considered is een multicultureel jazzcollectief uit London. Het kwartet bestaat uit vier heren uit even zovele windstreken: de Bengalees/Ierse Engelsman Idris Rahman bespeelt de saxofoon, Leon ‘De Bretagne’ Brichard levert het betere baswerk, de van West-Afrikaanse roots voorziene Yahael Camara-Onono is verantwoordelijk voor de percussie en de Engels/Turkse Emre Ramazanoglu doet de drums.

Ill Considered zit duidelijk in een creatieve fase want de releases vliegen je om de oren. In twee jaar tijd staat de teller maar liefst op negen albums. Weliswaar bevinden zich hieronder vier live-albums en een kerstplaat, maar toch. De band was afgelopen najaar te gast in VPRO’s Vrije Geluiden en stond op het Le Guess Who festival in Utrecht.

Saxofonist Rahman en bassist Brichard zaten vóór Ill Considered in Wildflower, gespecialiseerd in Bengali folk en Noord-afrikaanse Gnawa. Met Ill Considered improviseren de heren er met zijn vieren op los. Jazz vormt de basis die wordt vermengd met flarden wereldmuziek, dub en funk.

Het album Ill Considered opent met ‘Dawn Lit Metropolis’. Het nummer kent een fraaie opbouw. De lome bastonen krijgen snel bijval van de saxofoon, even later gevolgd door een relaxte drumshuffle en opzwepende percussietonen. Invloeden van John Coltrane en Pharaoh Sanders zijn hoorbaar.

Voor ‘Building Bridges’, ‘Tangled’ en ‘Upstart’ lijkt Sun Ra de inspiratiebron te zijn geweest. Het improvisatietalent en spelplezier druipen uit je speakers. Net als de vloeiende baspartijen, die schatplichtig zijn aan basgrootheden Jah Wobble en Bill Laswell.

De plaat is opgenomen, gemixt en gemasterd in de Londonse Hoxa HQ studio onder leiding van drummer Emre Ramazanoglu, die veel studio- en sessiewerk op zijn cv heeft staan voor uiteenlopende artiesten als Noel Gallagher, Lilly Allen, Kylie Minogue en Afrika Bambaataa.

Ill Considered heeft met Ill Considered een swingende plaat afgeleverd, waarvan het warme, relaxte geluid het ook prima doet in de huiskamer of op een zonnig terras.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Ill Considered Label:Painted Dog Records
7DIA

7 Days In Alaska - Dancing With Ghosts 7 Days In Alaska , het klinkt als het antwoord op de vraag waar de Noorse...

Cover Waldeck - Atlantic Ballroom

Waldeck - Atlantic Ballroom Zodra je Atlantic Ballroom van Waldeck opzet, zullen zij die geen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT