RECENSIE: The Jaydees - Dandelions

Jaydees
2019-02-09 The Jaydees bestaat uit de Nederlandse Joop van der Kuip en Derrick van Schie. De mannen worden aangevuld met verschillende andere muzikanten. In 2016 kwamen The Jaydees met een debuutplaat. Nu ligt er een opvolger. Voor Dandelions heeft Van der Kuip zich vooral laten inspireren door een roadtrip door het zuiden van Amerika. Van Schie gebruikt andere invloeden. Het resultaat is een prima Americana-plaat die heerlijk meeslepend klinkt.

De heren wisselen daarbij af in de interpretatie van het genre. In het algemeen is het vooral klassieke Americana wat de klok slaat. Melodieën die perfect passen bij de uitgestrekte vergezichten en je helemaal wegvoeren op de ritme van je reis. Later klinken andere invloeden. Neem bijvoorbeeld ‘That’s How You Do It’. Hier gebruiken de heren een deltabluesritme, overduidelijk geïnspireerd door de blues uit de Mississippi Delta. Het mooie is dat de zang hier – net zoals in de andere nummers – zuiver blijft. Dat geeft een interessante interpretatie aan de blues. Op een ander moment is er meer relaxte meerstemmigheid. Tijdens ‘Negroni’ hoor je de invloeden van een West-Coast band als The Eagles duidelijk terug.

Tekstueel maakt Van der Kuip het soms wat ingewikkelder, bijvoorbeeld met ‘The Great Wall Of China’. In een ritme dat duidelijk geïnspireerd is door het werk van The Jayhawks moet je goed nadenken. Tussen de meerstemmige refreinen door gebruikt Van der Kuip de Chinese muur voor een metafoor van de lastige relatie tussen mannen en vrouwen.

Met Dandelions hebben The Jaydees een prima Americana-plaat gemaakt. Invloeden uiteenlopend van The Jayhawks tot Crosby,Stills,Nash & Young en Muddy Waters komen voorbij. De heren Van der Kuip en Van Schie drukken een beperkte eigen stempel op de veelheid aan invloeden vanuit de Americana. Deze stempel maakt Dandelions een fijne plaat die gemakkelijk wegdraait. Dat hebben The Jaydees knap gedaan.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:The Jaydees Label:Eigen Beheer
Cover The Heroes - White Night Black Shade

The Heroes - White Night Black ShadeVals zingen is voor iemand die, al dan niet geschoold, kan zingen, moeilijk....

Cover Richard Thompson - 13 Rivers

Richard Thompson - 13 Rivers Richard Thompson is met Jethro Tull’s Ian Anderson één van de boegbeelden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT