RECENSIE: Whispering Sons - Image

Whispering Sons
2019-01-04 Hamont, dat godvergeten dorp in de Belgische Kempen, schonk ons ooit hun bastaardzonen De Brassers. Met het claustrofobische ‘En Toen Was Er Niets Meer…’ verzorgden De Brassers de ultieme soundtrack voor het kille begin van de jaren ’80. Een periode die werd beheerst door de wapenwedloop, nucleaire dreiging en massale (jeugd)werkloosheid. De trage doempunk van De Brassers paste hier perfect bij. Uitgekotst door hun benauwende (roomse) omgeving, werden ze al snel gebombardeerd tot ‘de ketters van het Vlaamse platteland’. En nu brengt Hamont ons hun Whispering Sons.

Whispering Sons opgericht in 2013, maakt postpunk/darkwave als ware het weer 1980. Wellicht is dit decennium voor de jeugd wel net zo donker als toen, met deels dezelfde dreigingen en onzekerheden: onvoorspelbare wereldleiders, klimaatverandering, migratiestromen en robotisering.

Image is na een EP en twee singles de eerste langspeler van Whispering Sons. De band bestaat uit zangeres Fenne Kuppens, gitarist Kobe Lijnen, bassist Tuur Vandeborne, drummer Sander Pelsmaekers en toetsenist Sander Hermans. In 2016 won de band Humo’s Rock Rally, de Vlaamse variant op de Grote Prijs.

Opener ‘Stalemate’ is door het semi-automatische drumwerk, de gitaarpartijen en de donkere zangstem van zangeres Fenne Kuppens een blauwdruk van de sound van The Sisters Of Mercy. Op de meer dansbare nummers van het album komt de naam van The Neon Judgement regelmatig boven borrelen.

Onbetwist hoogtepunt van het album is het dansbare ‘Alone’. Dit is een instant dancefloor filler en past naadloos op iedere eighties playlist: ”They move so slowly when they’re not afraid”. De smaakvolle, met sobere pianoklanken opgesierde afsluiter ‘No Image’ roept het werk van John Cale in herinnering.

Whispering Sons heeft met Image een fijne winterplaat afgeleverd. Als de band erin slaagt uit de schaduw te stappen van hun (grote) voorbeelden, dan belooft dat nog veel meer voor album nummer twee.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Whispering Sons Label:Pias
Cover SX - Eros

SX - ErosNa Arche uit 2012 en Alphabet uit 2016 komt de Belgische band SX nu met...

Cover The Whiskey Daredevils - History Of The Whiskey Daredevils Volume 3

The Whiskey Daredevils - History Of The Whiskey Daredevils Volume 3 Whiskey Daredevils is een countryrockabillysurfpunk-kwartet uit Cleveland...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT