RECENSIE: The Damned Few - The Dirt

DamnedFew
2019-02-12 Benieuwd hoe het zou klinken als Anouk niet mét een band maar ín een band zou zingen? Zoek niet verder, want The Damned Few komt behoorlijk in de buurt. De “vintage turbocharged rockmachine” uit Haarle (Overijssel) klinkt alsof Anouk in een classic rockband is gestapt en, afgaande op deze EP, was dat nog niet zo’n verkeerd idee geweest. Eerder was de groep vooral te bewonderen op lokale festivals en dongen ze mee om de Grote Prijs van Twente, nu is het dan eindelijk tijd voor de eerste release: The Dirt.

Vanaf opener ‘Hypnotized’ is meteen duidelijk dat The Damned Few gewoon lekker wil rocken en dat zangeres Dion Legebeke de show steelt. Maar vlak de rest van de band ook niet uit: met The Dirt laten alle vier de bandleden zien dat een eerste stap in het clubcircuit helemaal niet zou misstaan. Hoogtepunten op de EP zijn ‘Shattered Sun’ en ‘Dive’, nummers waarop ze de jaren ‘80 en ‘90 invloeden echt eigen hebben gemaakt.

Dat laatste blijkt op andere nummers minder van toepassing. Zo begint ‘Woman’ met een gitaarstuk dat opvallend veel lijkt op ‘Black Night’ van Deep Purple, terwijl de riff erna gebaseerd lijkt op een flard uit Muse’s ‘Psycho’. Hetzelfde geldt voor ‘My Way Or Highway’: we horen we een vleugje ‘Bullet In The Head’ van Rage Against The Machine, en ook de hoofdriff klinkt wel erg herkenbaar. Dat is op zich geen ramp, een bepaalde mate van herkenbaarheid is natuurlijk een prima binnenkomer. The Damned Few blijft soms echter zó dicht bij hun inspiratiebronnen dat de nummers wat clichématig aan gaan voelen. Het was spannender geweest als ze er op die momenten een persoonlijker tintje aan hadden gegeven, zowel muzikaal al, in enkele gevallen, tekstueel.

Met The Dirt levert The Damned Few dus geen vernieuwende release af en zoals dat bij een eerste EP hoort zijn er absoluut nog punten waar ze aan kunnen werken. Belangrijker is echter dat ze laten zien wat ze kunnen. Op basis van ‘Shattered Sun’ en ‘Dive’ verdienen ze het eigenlijk al om een groter publiek bereiken. Het is tijd voor wat showcasefestivals of wellicht zelfs een prominent voorprogramma!
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:The Damned Few Label:Eigen Beheer
Cover Jennie Lena - To Be Honest

Jennie Lena - To Be Honest Jennie Lena is achtergrondzangeres geweest bij Anouk, speelde tussen 2003...

Bibb

Eric Bibb - Global Griot Eric Bibb is een akoestische blueszanger die nooit teleur stelt. In het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT