RECENSIE: Robin Borneman - Folklore III: The Cradle Tree

Borneman
2019-04-23 Het is een bekend fenomeen. Je hebt single- of ‘hit-artiesten’, die een album uitbrengen met een aantal radiovriendelijke hits en die aanvullen met de zogenoemde fillers. Maar je hebt ook echte ‘album-bands’: groepen of artiesten die van ieder album een compleet kunstwerk weten te maken. Robin Borneman gaat nog een stap verder. Hij houdt het niet bij een aantal hits of een goed album, maar levert een huzarenstukje af dat maar liefst drie albums beslaat. Met het album The Cradle Tree rondt hij zijn Folklore-trilogie af.

En qua kwaliteit heeft Robin Borneman nauwelijks ingeleverd. Folklore III heeft geen absolute topnummers zoals Folklore II: The Phantom Wail dat met ‘Woebegone Blues’ en ‘The Reckoning/Dawn’ had, maar in de vorm van bijvoorbeeld het drieluik ‘Love Shall Be My Song’, ‘Tideless Wave’ en ‘The Road’ zijn er op het album wel degelijk geweldige hoogtepunten te vinden. De plaat is gevarieerd, de teksten zijn meeslepend en de muziek klopt overal: moeiteloos wordt geschakeld tussen folk, rock en blues, waardoor de epische setting goed tot zijn recht komt. Het is een heerlijke verzameling songs, maar juist het feit dat zijn trilogie zo geslaagd is maakt het moeilijk om Folklore III: The Cradle Tree als album aan te raden. Dat voelt een beetje alsof je Return Of The King van Lord Of The Rings of The Matrix: Revolution gaat kijken zonder dat je de eerste twee films uit de serie gezien hebt. Nee, je doet er nog beter aan om de drie albums direct of kort achter elkaar te beluisteren en je echt door Robin Borneman mee te laten slepen.

Robin Borneman doet zichzelf niets tekort en sluit zijn trilogie op wonderlijke wijze af. Als reguliere plaat is Folklore III: The Cradle Tree een heerlijk album voor de aankomende zomer, maar het album is vooral een hoogstaand onderdeel van een toch al zo overtuigende trilogie. Op naar het volgende drieluik!
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:Robin Borneman Label:Kroese Records
Cover Malevolent Creation - The 13th Beast

Malevolent Creation - The 13th BeastDe Amerikaanse deathmetalband Malevolent Creation bracht in 1991 een album...

Cover Hajk - Drama

Hajk - Drama De Noorse band Hajk leek totaal geen moeite te hebben met hun debuutalbum....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT