RECENSIE: Deserted Fear - Drowned By Humanity

Deserted Fear
2019-03-29 Met haar sterke vorige plaat Dead Shores Rising wist Deserted Fear een mooie brug te slaan tussen het oldschool “kettingzaaggeluid” en de hedendaagse deathmetal. De band klonk op sommige momenten behoorlijk Zweeds. Niet slecht voor Duitsers. De band koppelde haar geluid ook aan een aantal ijzersterke songs. Nu, twee jaar later, ligt de opvolger alweer klaar. De nieuwste plaat heet Drowned By Humanity en laat horen dat er op muzikaal gebied weinig is veranderd bij Deserted Fear.
Waarom zou je de beproefde formule veranderen?

Het enige verschil met de voorganger is dat het verslavende kettingzaaggeluid (het kenmerk van veel Zweedse deathmetalbands uit de beginjaren negentig) wat aan banden is gelegd. Misschien komt het wel dat de productie dit keer in handen lag van Henrik Udd, die, onder anderen, het Zweedse At The Gates ook al eens onder handen nam. Geen Dan Swanö dus dit keer, maar echt uitmaken doet het niet. De songs zijn ook nu van goede kwaliteit, misschien iets minder dan op de voorganger, maar de puike presentatie van de drie Duitsers maakt veel goed. De grunt van Manuel Glatter is overtuigend en past goed bij de prima riffs en melodieuze gitaarloopjes. Inderdaad, als je niet beter zou weten zou je Deserted Fear nog steeds bij de melodieuze Zweedse deathmetal indelen. Mooi toch, zo heeft Duitsland ook een topband op het gebied van dood metaal.

Zoals gezegd, melodie en pit gaan hand in hand op Drowned By Humanity, zonder dat het te soft wordt. Alle tracks gaan er in als zoete koek en je zou zomaar geneigd kunnen zijn alles mee te brullen, zeker als je een vrij toegankelijke track als ‘Welcome To Reality’ voor je kiezen krijgt, gevolgd door ‘Stench Of Misery’ dat een heerlijk lompe groove afwisselt met een paar fijne versnellingen. Dit is ongeveer halverwege de plaat, maar ook daar om heen worden we blij van de veelal groovende, niet al te snelle, tracks waarvan opener ‘All Will Fall’ een van de uitschieters is net zoals een van de zeldzame snelheidsduivels met de naam ‘An Everlasting Dawn'.

Drowned By Humanity is een prima deathmetalplaat die je gewoon lekker luid moet afspelen. Misschien als geheel een ietsje minder beklijvend dan haar voorganger en ook wat minder verrassend, maar Deserted Fear is nog altijd top binnen de deathmetal.
Recensent:Jan Didden Artiest:Deserted Fear Label:Century Media
Cover Dry Riverbed Trio - Chained And Bound

Dry Riverbed Trio - Chained And Bound Dry Riverbed Trio is een drie man sterke Nederlandse bluesband. In een...

Cover Wannes Capelle, Broeder Dieleman en Frans Grapperhaus - Dit Is De Bedoeling

Wannes Capelle, Broeder Dieleman en Frans Grapperhaus - Dit Is De Bedoeling In 2017 werken Tonnie Dieleman, beter bekend als Broeder Dieleman , en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT