RECENSIE: Mike Krol - Power Chords

Mike Krol
2019-04-09 Mike Krol kijkt op de hoes van Power Chords vanaf zijn bed verdwaasd voor zich uit. Een blauw oog, bebloede hand en zijn Hagstrom gitaar in de aanslag. Klaar om zijn Power Chords op de luisteraar af te vuren.

Het nieuwste album van Mike Krol is met 34 minuten verreweg de langste van de vier tot nu toe uitgebrachte platen. De nummers overschrijden in veel gevallen zelfs de drie minuten grens. Zijn inspiratie haalt hij vooral uit verloren liefdes. Vandaar dat blauwe oog?
Mike Krol neemt de drumpartijen, vocalen en het meeste gitaarwerk voor eigen rekening. Hij wordt op het in Nashville opgenomen Power Chords wel bijgestaan door bassist Sean Lango, gitarist John Schmersal, zangeres Allison Crutchfield en organist Elliott Kozel.
Mikel Krol is een graag gezien gast in het Groningse Vera, getuige zijn overwinning in de populariteitspoll van 2015 (voor o.a. John Coffey, Prong en The Gories) en zijn in Vera opgenomen splitsingle met The Black Cult.

Met zijn mix van powerpop en garagerock is Mike Krol het poppy neefje van geestverwanten Jay Reatard en Ty Segall. Mike Krol weet wel weg met melody, hooks, choirs and handclaps.

Op opener en titelsong ‘Power Chords’ klinkt Krol als een fuzzy and distorted versie van Weezer. In ‘What’s The rhythm’ bezingt Krol zijn hartklachten en zielepijn: ”What’s the rhythm of my heart aching? What’s the rhythm of my heart breaking? It goes on and on and on and on”. Dat doet hij nog een keer over op ‘Arrow In My Heart’, een geslaagde poging tot het maken van een ballad: ”You shot the thing at me, and then you watched me bleed”.

Zonder de andere tracks tekort te doen, is ‘An ambulance’ het prijsnummer van de plaat. Hier bewijst Krol hoe effectief een eenvoudig maar vervormd gitaarakkoord (aan het einde van het refrein) kan zijn. Het nummer schreeuwt om de repeat- en volumeknop. Met Power Chords bewijst Mike Krol dat zijn platen best langer mogen duren dan 18 minuten. Power Chords verveelt met zijn 34 minuten (voor Krol bijna een dubbelalbum) geen moment.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Mike Krol Label:Merge Records
Cover Sneaks - Highway Hypnosis

Sneaks - Highway Hypnosis Sneaks is de one woman band van Eva Moolchan (Washington DC). Highway...

HDC

The Holydrug Couple - Hyper Super Mega Als recensent vraag je je toch regelmatig af waarom bands zo vaak mensen een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT