RECENSIE: Dan Vapid and the Cheats - Three

Dan Vapid
2019-06-12 Dan Vapid And The Cheats is een Amerikaanse punkrockband die sinds 2011 actief is. De bandleden zijn inmiddels veteranen in het punkrockcircuit, hoewel hun muziek de naam punkrock eigenlijk niet meer mag dragen.

Gitarist, zanger en liedjesschrijver Dan Vapid, alias Dan Schafer, maakte met mede bandlid Simon Lamb (gitaar) lange tijd deel uit van Screeching Weasel. En met ‘Fun Tonight’ hebben de heren als (Ramones-adepten) The Riverdales tenminste één punkrockklassieker op hun naam staan. The Cheats bestaan verder uit bassist Dillon Dunagen en drummer Gabe Usery.

Met hun derde album Three maakt de band punkrock van het lichtste soort. De gelijkenis met Green Day is duimendik in ‘Silver Lining’ en ‘Dead Roses’. Niet zo vreemd overigens want hun wegen kruisten elkaar in het verleden vaak in het live circuit. Bovendien was Billy Joe Armstrong medeverantwoordelijk voor de productie van het debuutalbum van The Riverdales en speelde Mike Dirnt nog even bas in Screeching Weasel.

In de meer poppy songs ‘The Time We Get’ en ‘Bittersweet’ klinkt de band als Motion City Soundtrack of The Get Up Kids. Dat de bandleden al aardig ver zijn weggedreven van hun punkroots is tot daar aan toe. Maar dat mag nog geen excuus zijn voor het maken van mierzoete teksten waarvan het glazuur letterlijk van je tanden springt.

Zo zingt Vapid in ‘The Bells In Maryville’ over de geboorte van zijn dochter. Voor een tekstregel als ”Het was een koude dag, ik smolt toen ik je zag” zouden beroeps-Volendammers Nick & Simon een moord doen. In het Engels klinkt het helaas niet veel beter: ”It was a cold winter day, when you came and melted me away”.

Kwalitatief doen Dan Vapid And The Cheats niet onder voor hun vakgenoten. Maar daar ligt ook meteen het probleem. De band is nergens te betrappen op originele invalshoeken. Het album levert hooguit een aardige popsong op als ‘The Sky Is Electric Blue’.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Dan Vapid and the Cheats Label:Sonic Rendezvous
BIS

Band of Skulls - Love Is All You LoveHet is inmiddels een gevestigde naam, de Engelse band Band Of Skulls . Met...

Hydrogen

Hydrogen Sea - Automata Het is nog steeds Hydrogen Sea , maar dan wel met een flinke uitbreiding. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT