RECENSIE: Elder Island - The Omnitone Collection

Elder
2019-06-21 Alles aan de The Omnitone Collection heeft aandacht gehad. Het concept, de vormgeving van album en video’s, en niet te vergeten de muziek zelf. Let op hoe de titels van de songs verwerkt zijn in de namen van de ‘Omnitone’ componenten; dit toont aan met welk oog voor detail de productie tot stand is gekomen. Op de hoes hippe woorden zoals art direction, design en creative writing. Allemaal zelf gedaan door Elder Island. Je zou het geheel bijna een gesamtkunstwerk kunnen noemen. Omdat zowel zangeres Katy Sargent als bassist Luke Thornton een voltooide universitaire kunstopleiding hebben genoten, is dit niet helemaal verbazingwekkend.

In het middelpunt staat het - verzonnen – Omnitone apparaat. In de clip van ‘You & I’ wordt Katy via een homeshopping kanaal verleid om het te kopen. Wat het doet blijft onduidelijk. Qua samenstelling en uitstraling doet die Omnitone denken aan een elektronisch apparaat uit de jaren zestig, de beginperiode van de analoge synthesizers. Iets van die sound komt terug in de muziek, maar subtiel gedoseerd.

Met ‘Strange Exchange’ opent het album sterk. Na een rustige opbouw eist Katy de volle aandacht op. Haar zang is vrij donker en wordt wat rauw bij een hoger volume. De muziek is grotendeels elektronisch, aangevuld met de basgitaar van Luke. Het is redelijk rustige alternatieve muziek die toch gemakkelijk in het gehoor ligt. Er zit lekkere dynamiek in de nummers, waar de drum af en toe een pas op de plaats maakt om de zang alle ruimte te geven. Dat geeft bij vlagen een jazzy soundje.

De muziek van Elder Island wordt wel vergeleken met The XX, maar voelt wat intiemer. Er is ook wel overeenkomst met het eveneens uit Bristol afkomstige Kosheen, bekend van hun hit ‘Hide U’ uit 2001. Elder Island is niet opgericht om wegwerp popliedjes te maken. Na hun eerste EP uit 2014, en een 12” en EP uit 2017, is nu de tijd rijp om door te breken. Met The Omnitone Collection hebben zij een album uitgebracht dat ruim boven de middelmaat uitstijgt. Dat is op zich al een prestatie in de overbevolkte muziekwereld. Bij vaker luisteren wordt de plaat beter, en ontdek je steeds meer details. Is er dan niets op af te dingen? Ja, hij is te kort.
Recensent:Dave Stam Artiest:Elder Island Label:Orchard Records
Cover Ketil Bjornstad - Rainbow Sessions

Ketil Bjornstad - Rainbow Sessions Ketil Bjørnstad is een Noorse pianist (en ook schrijver van ruim dertig...

Snapped

Snapped Ankles - Stunning Luxury Mensen die naar pop luisteren mogen direct afhaken. Zo, dan is dat alvast...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT