RECENSIE: Statues On Fire - Living In Darkness

SOF
2019-10-14 Man man man, als je als luisteraar al moet uitpuffen na een luistersessie, hoe moeten die gasten van Statues On Fire zich dan wel niet voelen na een optreden. Op werkelijk krankzinnig tempo wervelen deze Brazilianen zich door hun verzameling onvervalste punkrock op hun derde plaat Living in Darkness.

Laten we gelijk maar even met de deur in huis vallen. Als je als eerste single een nummer lanceert dat is vernoemd naar een klokkenluidster die is vermoord door corrupte agenten in je eigen land, dan heb je ballen. ‘Marielle’ is dan ook een ideaal uithangbord voor de plaat, die bol staat van de maatschappijkritiek, verongelijktheid en alternatieve visies op hoe het zou moeten gaan. Al moet gezegd dat in deze vreselijk boze track echt bijna nergens de voet van het gas wordt gehaald.

Dat gebeurt in de meeste andere tracks wel, waardoor de melodie meer ruimte krijgt en het geheel zowel meer luisterbaarheid als dynamiek krijgt. De titeltrack is bijvoorbeeld een stuk subtieler, en zelfs bijna catchy. Dat laatste is een zeldzaamheid. De mannen hebben het meer op korte staccato zinnen in nummers, waar het verschil tussen refrein en couplet niet altijd duidelijk is.

Opvallende eend in de bijt is het akoestische ‘Letters To You’. Een akoestisch liedje te midden van al het geweld, en daarmee een welkom rustpunt te midden van retestrakke licks, razende powerakkoorden, prangende solo’s en machtige drums die de ruggengraat strak houden. Leuke bijkomstigheid: de mannen durven af en toe lekker even buiten de lijntjes te kleuren. In ‘Wake Up’ zit bijvoorbeeld een bijna tegendraads gespeelde break, die de poort biedt naar een bridge. Je moet er maar op komen.

Los van dat dit album muzikaal heel goed in elkaar zit, hebben de mannen van Statues on Fire natuurlijk ook wel mazzel. De aangekondigde punkrockrevolutie na de opkomst van Trump was op zijn achtst gezegd wat bleekjes, maar deze gasten hebben Bolsonaro om tegen te ageren. In wat sowieso al een sociaal ongelijk en door corruptie en bosbranden aangevroten land is. En terwijl zij zoveel hebben om boos over te zijn, kunnen wij alleen maar handen wrijven. Want dat betekent nog een hoop pico bello albums in de toekomst.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Statues On Fire Label:Rookie Records
MinorP

Minor Poet - The Good News Minor Poet kan eigenlijk maar aan één persoon gelinkt worden: de...

Cover Allusinlove - It`s Okay To Talk

Allusinlove - It`s Okay To Talk ” allusinlove are not merely another Yorkshire band: they are perhaps one...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT