RECENSIE: The Aurora Project - grey_world_live

Aurora
2019-09-19 The Aurora Project mag gerust een van de betere progrockbands van Nederland worden genoemd. Echt bekend zijn de Katwijkers helaas nog niet, maar de kwaliteit van hun albums is constant hoog. De emotionele progrock bezit ook de nodige pit en de zang van Dennis Binnekade is daarbij altijd bovenmaats. Ook live staat The Aurora Project haar mannetje en om dat te bewijzen is dit live album verschenen, opgenomen tijdens de promotietour van het vierde album world_of_grey. Het album heet dan ook grey_world_live en is in zijn geheel opgenomen in het Parkvilla theater in Alphen aan den Rijn.

Alle tracks van world_of_grey passeren de revue en klinken bijna net zo perfect als in de studio uitvoering. Daarbij hoor je het aandachtig luisterende publiek in dit kleine theater alleen tussen de songs door klappen. world_of_grey was overigens het eerste album na het overlijden van gitarist Marc Vooijs in september 2014 en voor de band zal dit album altijd de herinnering van de gitarist, die er ineens niet meer was, met zich meedragen. Ook vinden we op het schijfje ook nog twee andere tracks die in de originele versie op het debuutalbum Unspoken Words (2005) te vinden zijn. Ditmaal worden ze halverwege de set in een akoestische versie gespeeld. Heel bijzonder is dat een van deze tracks, ‘The Event Horizon’, is omgedoopt in ‘Alles Is Een’ en voorzien van een bijzonder emotionele Nederlandstalige tekst. Het dreigende gitaarspel en de emotionele zang van Dennis Binnekade maakt dit nummer tot een intense luisterervaring. Ook de (semi)akoestische versie van ‘Nocturnal Lament’ is bijzonder goed gelukt en heeft ook iets dreigends.

Hierna gaat de band weer verder met de tracks van world_of_grey en ook nu blijkt weer wat een prima album dit is en dat de tracks ook live fier overeind blijven. Op de streaming of download versie van het album zijn nog drie tracks te vinden, afkomstig van het derde album Selling The Aggression, maar deze konden helaas niet meer op deze cd die nu al zeventig minuten duurt. Overigens is die tijd zo voorbij wanneer je in de perfecte progrock van The Aurora Project wordt gezogen. Dit livealbum zal de bekendheid van de vijf Katwijkers wellicht niet vergroten, maar de fijnproevers zullen dit prima werkje, dat als fysieke versie in zeer beperkte oplage uitkomt, ongetwijfeld weten te waarderen.
Recensent:Jan Didden Artiest:The Aurora Project Label:Freia Music
Plague

Plague Vendor - By NightGeef ze een half uurtje en ze hebben er tien nummers op zitten. Dat geeft...

Cover Han Uil - Esoteric Euphony

Han Uil - Esoteric Euphony Han Uil is, voor wie ingewijd is in de Nederlandse progrockscene, zeker...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT