RECENSIE: Rapalje - Scotland`s Story

Rapalje
2019-08-23 Rapalje is een term voor gajes/tuig/schorriemorrie. Het komt van het Franse Rapaille, waarvan de aardigste vertaling is: “uitvaagsel met dure benaming, met noch verstand noch idealen”. Dat laatste geldt niet voor de bandleden William, David, Dieb en Maceal (alleen de voornamen zijn gegeven). Al vanaf 1998 komen zij samen om Keltische muziek aan de man te brengen. Zij spelen veelal met traditionele instrumenten (doedelzak, uillean pipes, viool en ook de gitouki) en eigen gemaakte instrumenten, waaronder de theekistbas. Sinds 2012 organiseren zij het Rapalje Zomerfolk Festival in hun thuisbasis Groningen, waar je met eigen gemaakte munten je tegoed kunt doen aan de ales, maar vooral kunt luisteren naar Schotse en Ierse folkmuziek.

Het twaalfde album van de band bestaat uit tien interpretaties van bestaande nummers en heeft de titel ‘Scotland’s Story’ gekregen, wat enigszins misleidend is: vier zijn er Iers (waaronder een cover van Bob Geldof). Daarnaast begint het album met ‘Long May You Run’; een nummer van Neil Young. En hij is Canadees, toch? Het boekje schiet hierbij te hulp, daar wordt uitgelegd dat hij van Schotse afkomst is … Mmm, niet te lang bij stil staan: als aan de muziek net zoveel aandacht besteed is als aan de vormgeving van de CD, dan zal het wel goedkomen.

De band stelt zeker niet teleur: zij spelen de verschillende instrumenten met verve en de zang is helder en goed te verstaan. In tegenstelling tot vele andere Keltische folklorebands, hebben deze zangers niet de noodzaak om overdreven Iers of Schots te klinken, wat de kwaliteit alleen maar ten goede komt. Naast degelijk vertolkt overbekend werk, zoals ‘Skye Boat Song’, zijn er twee nummers die eruit springen. De met zorg uitgevoerde ‘The Strayaway Child’, waarbij de prachtige intro van David op fluit een terechte hoofdrol opeist, zorgt ervoor dat het genre er weer een klassieker bij heeft. Ook ‘Step It Out Mary’, met een melodie ontleend aan een traditionele skipping song, blijft je bij.

Het album eindigt met ‘Flatlands’, wat het enige nummer is waar de band een eigen bijdrage levert: William heeft tekst geschreven op het traditionele ‘Scotland The Brave’. De bijdrage van het aanwezige publiek geeft je enige inzage in wat de band op het podium teweeg brengt en zal goed dienen om menig concert te openen : “Good evening lads and lassies …We’re coming from the Flatlands …We try our very best to make you alright tonight, We’re playing lovely folk songs and some tunes half the night”. Beter kun je het album niet samenvatten.

Voor de puristen onder ons: dit is niet een album met puur Schotse muziek, wat de titel doet vermoeden. Het is een verzameling van goed gekozen Keltische nummers waar de band een eigen draai aan geeft. Door het gebruik van traditionele instrumenten worden deze nieuw leven ingeblazen, zonder het respect voor het origineel te verliezen. Na het beluisteren van dit album wil je maar een ding weten: wanneer is het volgende Rapalje Zomerfolk Festival?
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Rapalje Label:Eigen Beheer
Cover Sink The Bismarck - Songs On The Styx

Sink The Bismarck - Songs On The StyxTijdens de Tweede Wereldoorlog werd in 1941 het Duitse oorlogsschip Bismarck...

Plague

Plague Vendor - By Night Geef ze een half uurtje en ze hebben er tien nummers op zitten. Dat geeft...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT