RECENSIE: Hudič - Ne Ergo Dimittas

Hudic
2019-09-12 Wederom krijgen we een Belgische metalband voor onze kiezen. Je zou je bijna gaan afvragen of Nederland nog wel echt goede metalbands voort brengt. In ieder geval schieten de bands bij onze zuiderburen als paddenstoelen uit de grond. De een wat meer succesvol dan de andere, maar het blijft een prettige constatering dat er zoveel talent uit ons buurland komt. Ook het in 2017 opgerichte Hudič is een talentvolle band die verrast met een fraaie mix van deathmetal en doommetal. Haar eerst EP met als titel Ne Ergo Dimittas weet ons twintig minuten lang te vermaken met sfeer, melodie en agressie.

De vijf bandleden willen blijkbaar niet herkend worden, want ze gebruiken alleen een letter bij wijze van naam en staan op de foto’s afgebeeld in monnikspijen. Een gimmick die natuurlijk al van meerdere acts is afgekeken, maar laten we daar niet over zeuren, want de band laat horen dat ze alle facetten van goede metal beheersen; ze schrijven sterke songs, met sterke riffs en een prachtige grunt en geven blijk van goede instrumentbeheersing. Dat er natuurlijk links en rechts wat is afgekeken, is natuurlijk ook niet heel gek bij een debuut EP.

Na een sfeervol intro met de welluidende titel ‘Loud Silence & Bright Darkness’ worden we gelijk verrast met ‘Dante’, een naam die bij veel meer bands opduikt als tekstuele inspiratie. Deze track zou zomaar van een willekeurig Hypocrisy album afkomstig kunnen zijn. Vooral de slepende stukken en grunt zijn indrukwekkend. Het wat snellere ‘Fall Of The Morning Star’ beklijft net zo makkelijk evenals ‘Ne Ergo Dimittas’, dat ‘Hierom zal ik niet vergeven’ betekent. Deze track heeft een persoonlijke betekenis. Blijkbaar is de zanger iets ergs aangedaan, want de tekst liegt er niet om. Maar zolang die boosheid in een sterke song is verpakt, hebben we niets te klagen.

De EP eindigt in stijl met het sfeervolle ‘Collapsing Whispers’ dat wat blackmetal gitaarwerk laat horen, maar ook wel wat sludge en postmetal invloeden herbergt. Het onbetwiste hoogtepunt en een mooi einde van een EP die laat horen dat het met het talent wel goed zit en doet uitzien naar een eerste volledig album.
Recensent:Jan Didden Artiest:Hudič Label:Eigen Beheer
Cover Sin Savage - Lost In The Dark

Sin Savage - Lost In The DarkNew wave of British heavy metal, maar dan uit België, het lijkt ons de beste...

Cover Sink The Bismarck - Songs On The Styx

Sink The Bismarck - Songs On The Styx Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in 1941 het Duitse oorlogsschip Bismarck...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT