RECENSIE: Tio Gringo - This Functional Family

Tio
2019-09-17 Het is altijd weer lekker als je een Nederlandse band krijgt voorgeschoteld die in de verste verte niet klinkt als een band uit eigen land. Als dan ook de hoes van een EP als This Functional Family (toch ook een geweldige albumtitel), er ook nog eens uitziet alsof deze uit een hele oude krant uit het zuiden van Amerika afkomstig is, dan ben je wel klaar. De stap naar country trash is dan ook een kleine, aangezien ze in Breda wel weten hoe je een luide bak teringherrie, de wereld in moet schoppen. Zo bestaat Tio Gringo uit leden van Batmobile, Gecko Brothers, The Toasters en Rotterdam Ska-Jazz Foundation, die het instrumentarium graag een DIY-twist geven, met drums die uit potten, pannen en een klomp bestaan en een gitaar die is opgetrokken uit een jerrycan.

Geheel in de stijl van genre-iconen als Bob Wayne en Hank III, hakken bandleden Mo (vocals), Peter (Jerrycan), Jeroen (gitaar), Joris (double bass) en DJ (potten en pannen) op This Functional Family in negentien minuten, zeven tracks om je oren, waarbij alleen ‘Tiger Man’ oorspronkelijk van Rufus Thomas Jr. is. Om een beeld te krijgen van wat de heren Gringo voor geluid voortbrengen is het best de moeite om het origineel van ‘Tiger Man’, toch ook al niet voor tere zieltjes, even te beluisteren en dan de versie van Tio Gringo er naast te leggen. De heren dikken alle aspecten van het rauwe, rammelende origineel met een tempoversnelling en een muzikale punkattitude lekker grof aan, en dat misstaat totaal niet, zeker niet als het gitaarwerk klinkt op deze cover.

Ook de rest van de EP, dat verder uit eigen materiaal bestaat, laat geen ruimte voor enige subtiliteit. Wat niet zo gek is gezien de herkomst van de bandleden, die als Tio Gringo na een EP in 2011 en debuutalbum Country Trash To The Max uit 2012, hun in hardcore, punk en psychobilly gedrenkte country op je af vuren. En dan te bedenken dat het ooit de bedoeling was om een pure countryband op te richten.

Dat elke vorm van subtiliteit ontbreekt en het allemaal niet al te serieus genomen moet worden, wat bijvoorbeeld blijkt uit de hilarische afsluiter ‘Sick Note’, wil niet zeggen dat Tio Gringo zomaar wat doet. Een goed voorbeeld hiervan is ‘High Maintenance’, dat niet alleen sterk gitaarwerk laat horen, maar ook aangeeft dat de heren een goed gevoel hebben voor aanstekelijke songs. Waarbij stil staan overigens verboden is. Op single ‘Grasskiller’ lijkt het alsof Mötörhead en Dropkick Murphy`s een dansje wagen en het gaspedaal wordt hier flink ingetrapt.

This Functional Family is een prima visitekaartje voor Tio Gringo, dat in 2015 met het laatste wapenfeit kwam. Met het tempo en de power waarmee de tracks om je oren vliegen, laat de band je geen kans de aandacht te laten verslappen en het kan niet anders dan dat een liveshow van de heren een onstuimig feest oplevert.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Tio Gringo Label:WTF Records
Cover Beaten To Death - Agronomicon

Beaten To Death - AgronomiconStuurloze Pokkeherrie, zo zal ongeveer 99,99 procent van de bevolking...

Cover Max Jury - Modern World

Max Jury - Modern World Max Jury werd dit jaar 27. Een belangrijke leeftijd in de popmuziek. Niet...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT