RECENSIE: The GoToBeds - Debt Begins At 30

Gotobeds
2019-09-18 Met een bandnaam als The Gotobeds is het niet lang raden naar de inspiratiebron van de band: Wire’s drummer luisterde immers naar de naam Robert Gotobed. Na het beluisteren van Debt Begins At 30 is het overigens niet het Engelse Wire dat naar boven drijft als belangrijkste invloed, maar eerder de muziek van de Amerikaanse indie grootheden Sonic Youth en Pavement.
Debt Begins At 30 is inmiddels alweer het derde officiële album van The Gotobeds uit Pittsburgh (VS). De kern van The Gotobeds bestaat uit zanger/gitarist Eli Kasan, gitarist Tom Payne, bassist Gavin Jensen en drummer Cary Belback.

Voor het nieuwe album heeft de band een hele reeks muzikale vrienden opgetrommeld. Op de titelsong is een rol weggelegd voor Bob Weston van Shellac en Mission Of Burma. Op de alternatieve versie van dit nummer (nu ‘Debt Continues’ geheten) mag Victoria Ruiz van punkband Downtown Boys een flink potje in het Spaans meebrullen. En dat doet ze met verve.

Protomartyrs’ Joe Casey en Greg Ahee doen mee op respectievelijk ‘Slang Words’ en ‘On Loan’. En zelfs Pavement’s Bob Nastanovich mag even meedoen op ‘Dross’.
De songs ‘Calquer The Hound’ en ‘On Loan’ klinken bijna als een blauwdruk van Sonic Youth ten tijde van hun album Goo. In ‘2:15’ klinkt The Gotobeds als Pavement met een lichte New Order tic. ‘Bleached Midnight’ is een melancholiek klinkende popsong met mooi gitaarwerk. ‘Slang Words’ (met Protomartyr’s Joe Casey) levert de meest geslaagde samenwerking op.

Op Debt Begins At 30 klinkt The Gotobeds niet als de meest originele band. Daarvoor neigt de muziek teveel naar hun grote voorbeelden (waartoe zeker ook The Fall behoort). Een baanbrekende plaat gaat The Gotobeds dan ook niet maken als het teveel eerbied blijft tonen voor hun helden. Toch luistert Debt Begins At 30 lekker weg. Wellicht een verdienste van de vele gastbijdragen?
Recensent:Bart Slaats Artiest:The GoToBeds Label:Subpop
Cover Loyle Carner - Not Waving, But Drowning

Loyle Carner - Not Waving, But DrowningIn Nederland heeft de Britse Loyle Carner nog niet echt voet aan de grond...

GBV

Guided By Voices - Warp And Woof We hebben het even opgezocht: dit schijnt album nummer 28(!) te zijn van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT