RECENSIE: Royal Flush - Royal Flush

Royal Flush
2019-09-10 Jaren tachtig rock, wat is daar nog van bijgebleven? De eerste associatie is die met veel opgeföhnd haar en rockballads. Bert Heerink heeft juist goede herinneringen aan die tijd. Begrijpelijk, want hij scoorde als zanger bij VandenBerg met ‘Burning Heart’ een wereldhit en reisde de wereld over. Na enig solowerk in de jaren negentig, waar hij hits scoorde met ‘Julie July’, vond hij de tijd rijp om weer met een band eigen nummers op te gaan nemen. Toen Arno te Loo hem belde, hoefde Heerink niet al te lang na te denken en de band Royal Flush werd gevormd.

Het duurde toch nog drie jaar voordat het gelijknamige album Royal Flush er kwam. Er werden muzikanten gewisseld die toch andere ideeën hadden dan de rest van de groep. Uiteindelijk is gekozen voor een ervaren samenstelling: naast Heerink op zang en te Loo op drums, is daar Arco Bommer op bas, Joop Wallerbosch op gitaar en Peter-Jan Kleevens op keyboards. Zij staan garant voor een potje stevige gitaarrock met bands als Journey en Foreigner als leidende voorbeelden.

De tien nummers op het album zijn allen door de band geschreven, waarbij de partner van Heerink, Irma van Mourik, de teksten voor haar rekening heeft genomen. Met titels als ‘Shoot The Moon’, ‘Throw The Dice’ en ‘If Battle Is Breaking Out’ lijkt zij niet onder te doen voor de mannen! Laat een ding wel duidelijk zijn: het gaat de band meer om de muziek dan om wat er gezongen wordt. Het is de verdienste van Heerink dat hij zo gedreven zingt dat je je niet stoort aan de on-Engelse teksten met “Because I feel from this mountaintop I can fly for real” op ‘It’s Strange’ als voorbeeld.

Muzikaal staat de band echter als een huis: vooral Wallerbosch weet keer op keer met zijn gitaarwerk te verrassen. Vooral op nummers als ‘Oblivion Ocean’ en ‘Don’t Go’ laat hij zien hoe goed hij zijn instrument beheerst. De band klinkt goed ingespeeld en de ervaring van de verschillende mannen doet het album goed. Met ‘Keep Me Out’ en ‘The Painter’ als hoogtepunten weten zij zich te positioneren als een originele band met een ouderwets geluid.

Met Heerink als authentiek zanggeluid en een scala aan ervaren muzikanten weet Royal Flush indruk te maken. Voor fans van het jaren tachtig rockgenre (veelal grijze mannen in een zwart T-shirt?) is dit album een welkome terugblik naar wat eens was. De band probeert zo een genre in leven te houden, maar of dat de wens is van velen laat zich raden.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Royal Flush Label:Eigen Beheer
Cover New Years Day - Unbreakable

New Years Day - UnbreakableWanneer je niet van dik geproduceerde metal houdt, die bol staat van...

Cover Bear's Den - So That You Might Hear Me

Bear's Den - So That You Might Hear Me Het Londense Bear’s Den werd vaak vergeleken met Mumford & Sons. Sinds...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT