RECENSIE: Caravan Palace - Chronologic

Caravan
2019-10-23 Met Chronologic kruipt de Parijse dance act Caravan Palace een beetje dichter tegen de mainstream electropop aan. De band debuteerde in 2008 toen de electroswing op zijn hoogtepunt was, mede dankzij Waldeck’s Ballroom Stories. Zij combineerden dance met traditionele swing en jazz tot een aanstekelijke muziekstijl, die het de afgelopen jaren heel goed deed op festivals. Elf jaar later zoeken zij iets meer aansluiting bij populaire genres als soul en R&B, met een knipoog naar de eighties, maar hun sound blijft herkenbaar.

‘Miracle’ is zowel het openingsnummer als de eerste single van het album. Op de vrolijke melodie zingt Zoé Colotis over loskomen van de techniek en kiezen voor echt contact met de mensen van wie je houdt. Een mooi voorbeeld van geëngageerde teksten. Deze song steekt door zijn compositie en vette geluidseffecten met kop en schouders uit boven de rest. Ook de single ‘Supersonics’ – met de subtiele cowbell en handclap – is zo swingend dat je niet stil kunt blijven zitten. Je kunt goed horen dat ze hun klassiekers kennen door de keuze van hun samples. Zo lijkt de snaredrum in dit nummer verdacht veel op die van New Order’s ‘True Faith’ en bovendien zit er een old-school orchestra hit in. Maar ze grijpen net zo makkelijk terug naar eigen werk. Zo zit in ‘Moonshine’ een sample van ‘Russian’ dat op hun vorige album <|°_°|> (ook wel Robot Face genoemd) staat. De single ‘Plume’ die eind juni uitkwam, was duidelijk bedoeld als echte summerhit (“I’ll take you to the sun, all the way”), maar is het niet geworden. De overige nummers passen goed in het geheel, maar zijn niet allemaal even sterk.

Aan de vooravond van de 2020’s grijpen bands als Caravan Palace maar ook het Duitse Tape Five, dat eind oktober zijn nieuwste album lanceert, gretig terug op de muziek die de 1920’s roaring maakte. Caravan Palace levert met Chronologic een heerlijk dansbaar album af dat helemaal van nu is. Met de combinatie van swing en soulinvloeden voegen zij een nieuwe schakering toe aan het palet van de alsmaar uitdijende verzameling van fusion stijlen. Door de kwaliteit van de muziek en de onderliggende positieve boodschap onderscheiden zij zich ruimschoots van het gemiddelde hitlijstwerk.
Recensent:Dave Stam Artiest:Caravan Palace Label:Lone Diggers
Cover Natasha Bedingfield - Roll With Me

Natasha Bedingfield - Roll With Me ”These words are my own.” Wijze woorden van de Britse zangeres Natasha...

Cover Tijuana Panthers - Carpet Denim

Tijuana Panthers - Carpet Denim Tijuana Panthers is een punk- en garagerocktrio uit Long Beach, Californië...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT