RECENSIE: Shhe - Shhe

Shhe
2020-01-11 Su Shaw verklaart de panda uitgestorven. Haar alter ego Panda Su wel te verstaan. De ooit verlegen zangeres heeft haar schmink niet meer nodig. Na een periode van persoonlijke ontwikkeling is de Schotse met Portugese roots uit haar schulp gekomen. Daar lag een verhuizing van het landelijke Fife naar het stedelijkere Dundee aan ten grondslag. En vooral heel veel aanpakken en proberen. De laatste stap volgde op een winterse retraite in Westfjord, op de uiterste noordwest punt van IJsland. Voortaan treedt zij als SHHE op. Met haar debuut Shhe geeft zij zich bloot. Maar dan vooral in haar teksten, want op het artwork is zij nog steeds verhuld.

De enkeling die Panda Su al op de radar had, zal merken dat zij met de transitie ook van muziekstijl is veranderd. Met de akoestische gitaar en liedjes als ‘Alphabet Song’ leek zij een wat somberdere versie van Katie Melua. Nu is er een mysterieuze vrouw opgestaan, die op de schaarse tonen van een simpele synthesizer haar ziel langzaam voor je opent. De opbouw van het eerste nummer ‘Eyes Shut’ trekt je mee haar gevoelswereld in. Het beperkte instrumentarium dat haar tijdens de periode van afzondering ter beschikking stond heeft ze ten volle benut. Hierdoor klinken haar sounds anders dan de doorsnee samples. Juist die kwaliteit van het geluid maakt dit album zo boeiend. Want van de hoeveelheid moet je het niet hebben. De zang wordt slechts spaarzaam voorzien van muzikale ondersteuning in de vorm van een langzame beat of lange noten van het keyboard. In het instrumentale ‘Maps 2’ doet de tremolo over de synthesizerklanken denken aan werk van Eno. Maar boven alles heeft zij een eigen geluid weten te creëren.

Het contract met One Little Indian, het label waar Björk ook zit, is een veelbelovende stap naar bekendheid bij een groter publiek. Met slechts zeven nummers en 34 minuten, kan de purist zeggen dat we met een EP van doen hebben, maar het voelt aan als een langspeler. Dat komt aan de ene kant doordat de meeste nummers vier minuten of langer duren, maar nog meer door de uitgesponnen composities en het trage tempo. Su Shaw heeft met Shhe haar eigen vorm gevonden. Atmosferische, elektronische muziek met een donkere inslag en heel persoonlijke teksten. Het is op de valreep van 2019 één van de interessantste albums van het jaar.
Recensent:Dave Stam Artiest:Shhe Label:One Little Indian Ltd
Cover Carla Dal Forno - Look Up Sharp

Carla Dal Forno - Look Up SharpDe Australische Carla Dal Forno is een rusteloos type, continu op zoek naar...

Cover The Blue Poets - All It Takes

The Blue Poets - All It Takes The Blue Poets is een bluesrockband uit Duitsland. De band debuteerde in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT