RECENSIE: The Black Lips - Sing...In A World That`s Falling Apart

Black Lips
2020-03-20 The Black Lips heeft sinds 2003 (met hun albumdebuut op het legendarische Bomp! label) een indrukwekkend oeuvre opgebouwd met een flinke stapel albums en een eindeloze reeks singles. En een geduchte live reputatie bovendien.

The Black Lips bestaat momenteel uit zangers/gitaristen Cole Alexander en Jeffrey Clarke, bassist/zanger Jared Swilley, drummer Oakley Munson en violiste/zangeres Zumi Rosow. De band, die oogt als een bende losgeslagen outlaws, maakt een wilde mix van country, garage, punk en blues. Dat gitarist Cole Alexander een groot fan is van Link Wray en Duane Eddy is gelukkig goed terug te horen in zijn gitaargeluid.

Op openingstrack ‘Hooker Jon’ zet de band meteen de toon voor het album. Als je ”Australia” moeiteloos kan laten rijmen op ”genitalia” dan weet je dat het tekstueel wel snor zit op het nieuwe album met de titel Sing….In A World That’s Falling Apart.

The Black Lips draagt het hart op de tong en steekt de illustere muzikale voorbeelden niet onder stoelen of banken. Hank Williams, The Gun Club, Tav Falco, The Legendary Stardust Cowboy. Het is niet moeilijk om de inspiratiebronnen te traceren, maar er zijn ook minder obscure voorbeelden.

‘Gentleman’ lijkt een leftover van de Sticky Fingers sessies van The Rolling Stones. In het met mondharp en mondharmonica opgeleukte ‘Rumbler’ en in ‘Dishonest Man’ klinkt The Black Lips als The Supersuckers in hun countryperiode. En dan moeten ‘Get It On Time’ en ‘Angola Rodeo’ nog komen.

‘Get It On Time’ is The Velvet Underground revisited. Te danken aan de voortkabbelende gitaarklanken en het door de tamboerijn gedomineerde ritme. De monotone, op Nico geïnspireerde, zang van Zumi Rosow is de kers op de taart. ‘Angola Rodeo’ is dan weer een blauwdruk van de glamrock van The New York Dolls.

The Black Lips staat vooral bekend om hun energieke liveshows en heeft met hun nieuwe plaat de hang naar de festivalzomer alleen maar groter gemaakt. Een ideaal visitekaartje dus. De band staat in juli op het altijd gezellige Sjock festival in België. Als het coronavirus geen roet in het eten gooit, belooft dat een uitbundig feestje te worden!
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Black Lips Label:Fire Records
Cover Sarah Mary Chadwick - Please Daddy

Sarah Mary Chadwick - Please Daddy Sarah Mary Chadwick is nu niet bepaald het type waarmee je ouders je graag...

Cover Keeley Forsyth - Debris

Keeley Forsyth - Debris De veertigjarige Engelse Keeley Forsyth is in eigen land vooral bekend als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT