RECENSIE: Lucifer (ZWE) - Lucifer III

Lucifer
2020-06-03 Het Duits/Zweedse Lucifer houdt het graag eenvoudig. Zo is album nummer drie simpelweg Lucifer III genoemd. Die eenvoud geldt ook voor de muziek van de band rond de Duitse Johanna Sadonis die zich tegenwoordig Johanna Platow Andersson noemt en, zoals het zich laat aanzien, iets heeft met drummer Nicke Platow Andersson.

Ook op Lucifer III is het duidelijk dat de inspiratie uit de zwaardere jaren zeventig rock afkomstig is en dan met name Black Sabbath. De prettige en heldere rockstem van Johanna Sadonis past heel goed bij de rauwe rock, die overigens wel iets rauwer geproduceerd had mogen worden. Nu komt het soms allemaal wat netjes over. De vuigheid van de andere bands van Nicke Andersson (Entombed, Hellacopters) hoor je nergens terug. Zeker ook omdat er tegenwoordig twee gitaristen in de band zitten (LInus Björkland en Martin Mordin) verwacht je wat meer vuurwerk op de zes snaren.

Ondanks de bovenstaande puntjes van kritiek bevat Lucifer III negen lekkere tracks die zeker op de achtergrond een lekker klanktapijt neerleggen. Bij de rechttoe-rechtaan tracks zoals ‘Flanked By Snakes’ en ‘Stay Astray’ komt het allemaal wat standaard over, maar juist in de tracks waarin Johanna wat meer bezwerend uit de hoek komt veer je op. Het zijn daardoor tracks als ‘Midnight Phantom ‘,‘Leather Demon’ en ‘Coffin Fever’ die aantonen dat dit de stijl is die Lucifer het best past. De band doet in deze songs wel wat denken aan ons eigen Dool.

‘Lucifer’ (met mekkerende geit) is bijna een volbloed stonertrack, maar ‘Pacific Blues’ is, zoals de naam al doet vermoeden, een echt bluesrocknummer. Het hoogtepunt van het album heeft Lucifer voor het laatst bewaard; het bijna zes minuten klokkende, verhalende ‘Cemetery Eyes’ is een relaxt einde van Lucifer III.

Lucifer III is een goed album dat voortborduurt op haar voorganger. Vernieuwing of verandering gaan we van Lucifer niet krijgen. Negen goede rocksongs met kop en staart, waarvan de een wat beter beklijft dan de ander, is wat je krijgt. Alleen had het allemaal een tandje smeriger moeten klinken, dan pas waren we echt uit de sokken geblazen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Lucifer (ZWE) Label:Century Media
Cover Wolf - Feeding The Machine

Wolf - Feeding The Machine Wolf is een heavy metalband uit Zweden die al sinds 1995 mee draait. Zonder...

Cover Heaven Shall Burn - Of Truth And Sacrifice

Heaven Shall Burn - Of Truth And Sacrifice Duitse metalcore-helden Heaven Shall Burn hebben zich voor het schrijven...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT