RECENSIE: Krononaut - Krononaut

Krononaut
2020-09-10 De kern van het Londonse Krononaut bestaat uit twee ervaren muzikanten, gitarist Leo Abrahams en drummer Martin France. Abrahams heeft een achtergrond als klassiek componist, terwijl drummer France uit de jazzscene komt en voor wie jazz synoniem is voor improvisatie en interactie.

Voor debuutalbum Krononaut maakten de heren gebruik van de diensten van een internationaal gezelschap aan minstens zo ervaren (sessie)muzikanten. De bassisten Tim Harries (Brian Eno, David Byrne) en Shazad Ismaily (Tom, Waits, Laurie Anderson), saxofoniste Matana Roberts en trompettist Arve Henriksen.

Het album is via improvisatie en de interactie tussen de muzikanten tot stand gekomen tijdens twee opnamesessies in London. Dat levert een bijzonder spannende plaat op waarbij jazz, improvisatie, avant-garde en wereldmuziek gevormd worden tot een organisch geheel.

Op opener ‘Jena’ spelen de gitaar van Leo Abrahams en de ijle trompetflarden van Arve Henriksen de hoofdrol. De subtiele bastonen van Ismaily en het inventieve drumwerk van France zorgen voor enige ritmische structuur.

Op ‘Mob Kindu’ opereert Krononaut als trio. Het levert een freakerige track op met louter gitaar, bas en drums. ‘Power Law’ is het visitekaartje van drummer Martin France. Hij krijgt alle ruimte om zijn niet geringe kunsten ten toon te spreiden. En het onheilspellend klinkende ‘Cold Blood’ zou het goed doen als soundtrack onder een film noir.

Op ‘Leaving Alhambra’ zorgt de trompet van Henriksen voor een relaxte oriëntaalse sfeer, totdat de avant-gardistische gitaarklanken de overhand krijgen en de trompettist wordt uitgedaagd om in dit klankenspel mee te gaan. Dit is wat improvisatiemuziek spannend maakt.

Op de afsluitende drie tracks ‘Wealth Of Nations’, ‘Examen’ en ‘Convocation’ is het de beurt aan de saxofooncapriolen van Matana Roberts. Voor haar doen speelt ze ingetogen. Op afsluiter ‘Convocation’ gaat het subtiele saxofoonwerk mooi samen met de experimentele gitaarklanken van Abrahams. Het is een fraaie afsluiter van een verrassend album.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Krononaut Label:Glitterbeat
Cover Lina Raül Refree - Lina Raul Refree

Lina Raül Refree - Lina Raul RefreeAls je flamenco weer hip kunt maken, dan moet dat ook lukken met fado, moet...

Khruangbin

Khruangbin - Mordechai Het trio uit Texas dat bestaat uit Laura Lee, Mark Speer en Donald ‘DJ”...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT