RECENSIE: Sebadoh - The Feed Man

Sebadoh - The Freed Man
2007-06-30 Een ode aan de tapedecks. 1-2-3, Druk op de rode REC-knop en spelen maar.
Eric Gaffney en Lou Barlow, een pizzabezorger en de toen nog bassist van Dinosaur Jr. trokken zich eind jaren ’80 terug in muffe holen om korte, voornamelijk akoestische nummertjes vermengd met mixtapes op te nemen. De cd-speler was nog niet doorgedrongen in de meeste huishoudens en geld voor uitgebreide opnamesets aan huis onmogelijk bij elkaar te brengen. Verschillende tapes, die toentertijd voor 1 dollar in de locale cd winkel verkocht werden zijn in The Freed Man bij elkaar gebracht. Oorspronkelijk bevatte de cd daardoor 31 nummers, maar het dit jaar heruitgegeven resultaat is een verzameling van 52(!!) van dit soort nummertjes en geluiden van totaal bijna 80 minuten.

Deze cd laat lang vervlogen tijden herrijzen. Het is een beetje alsof opa vertelt over vroeger. “Ja, je had niks anders, en je moest wel”. Ergens doet deze cd daardoor nog het meest denken aan Daniel Johnston’s albums. Ongepolijste parels tussen de herrie. De onontdekte hit tussen de covers van Yellow Submarine. Grappig gegeven: In een interview verklaart Barlow waar de geluiden tussen de nummers vandaan komen: “Eric and I thought, ‘We gotta get stuff to put inbetween the songs. So we’d go out with a walkman to the supermarket and record ambient stuff, and put in the four track and layer stuff over it. Just to make each other laugh. Some of that stuff was scary”.

Volgens sommigen vormt Sebadoh de basis voor de lo-fi beweging, die dankzij Mellow Gold van Beck en ‘Slanted and Enchanted’ van Pavement een grote fanschare kreeg, volgens sommigen is het niet meer dan troep. Met als uitgangspunt “By no means you take any of this seriously.” (zoals nummer 34, Last Days of School, eindigt) is dit toch een behoorlijk memorabele cd geworden en een must-have voor iedereen die zichzelf onder de indie luisteraars schaart. Zeker de moeite waard en meer dan waar voor je geld.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Sebadoh Label:Domino Records
You Say Party, We Say Die - Lose All Time

You Say Party! - Lose All Time You Say Party! We Say Die! ... Een heftige naam voor een band die in een...

Clinic - Funf

Clinic - Funf De uit Liverpool afkomstige band Clinic bestaat al 10 jaar en zit op het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT