RECENSIE: Seven Stars Over Sicily - The Endless Sea

SSOS
2022-02-20 Dat de Rotterdamse band Seven Stars Over Sicilly iets met de zee heeft, is wel duidelijk. De prachtige albumhoes (Storm op het meer van Galilea [1695] van Ludolf Backhuysen) maakt je hier al direct bewust van. Het schilderij laat de apostelen zien die Jezus hebben gewekt, zodat Hij het water en de wind tot bedaren kan dwingen. Was Hij er ook maar geweest voor de bemanning van “De Warnow”, het schip dat in 2013 halverwege de oversteek van Schotland naar Noorwegen verging. Hierop zaten een aantal muzikanten die een droom hadden om gezamenlijk het Noorderlicht te zien.

Zanger en tekstschrijver van de band, Daniel Blokker, was bevriend met een aantal opvarenden die bij deze overtocht het leven lieten. In hun herinnering schreef hij samen met Jeroen Wessels (gitaar, theremin, cello) het nummer ‘The Lightseekers’. Het vormt het hart van hun tweede album The Endless Sea. Blokker weet met een aantal tekstregels de sfeer van de fatale bemanning heel goed weer te geven, alsof hij er zelf bij was (“We left the seasick/…/ We were hungry for more /beyond the point of no return /…/Northern lights keep calling /…/But there ain’t no light at the bottom of the sea”). Het feit dat de band er op hun website een pagina met uitleg aan wijdt, spreekt boekdelen.

Het andere nummer dat opvalt is ‘Coldness Within’, geschreven aan boord van ”De Noor”, het (woon)schip van Wessels. Het melancholische lied over mislukte liefdes en het onvermogen om ooit nog onbevangen een relatie aan te kunnen gaan, raakt door de samenzang van Blokker en Janine van Osta een gevoelige snaar. Wordt er nog begonnen met liefdes instructies (“Put your lover on a pedestal”), het eindigt alsnog tragisch (“When I look into your eyes, there is a coldness within”). Het verbaast niet dat het nummer geschreven is met enige wijn in de man, terwijl de regen neerkletterde op een heen en weer slingerend schip.

Als je dit zo leest, zou je kunnen denken dat de overige acht nummers op het album een stuk minder goed zijn. Dat is ten dele ook zo. De band weet, ondanks hun beperkingen, samen de koers vast te houden. Zo wordt het drumwerk van Robin Eggers zo simpel mogelijk gehouden. De oppervlakkige stem van Blokker wordt door gastvocalen bijgestaan, zoals door Merle Sibbel die op ‘Across The Borderlines’ voor een prachtige filmische afsluiter zorgt. Het zijn de toetsen van Robert Giesselbach (met name op ‘Million Dollar Hoax’) en de orkestraties van The Promised Land Ensemble die zorgen dat de band niet ten onder gaat. Al is het samenspel tussen de viool van Anne Bakker; de gitaar van Conrad Freling en de basgitaar van Roger Groen op het intro van ‘The Loner & The Lifeguard’ om van te smullen.

De ’southern gothic’, of zoals zij zelf zeggen ‘maritime noir’, die Seven Stars Over Sicilly op hun tweede album laat horen werkt aanstekelijk. Liefhebbers van onder andere Nick Cave en Tindersticks, die met melancholische muziek kleine verhaaltjes tot leven brengen, zullen hiervan kunnen genieten. Opzetten betekent afluisteren.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Seven Stars Over Sicily Label:Coast To Coast
Cover Teitan - Vákuum

Teitan - Vákuum Teitan is een project van Devi Hisgen, de zanger van Cthuluminati, een band...

Cover The Honeyrunners - Everything Is On Fire

The Honeyrunners - Everything Is On Fire Honeyrunners is een band uit Toronto (Canada) die opgericht is door Dan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT