RECENSIE: Stewart Copeland - Ricky Kej - Divine Tides

Copelandf
2022-01-19 De grote naam waardoor Divine Tides opvalt, is natuurlijk Stewart Copeland. Bij Ricky Kej zal voor velen niet direct een belletje gaan rinkelen. Dit album is echter wel zijn project. En slim als hij is, heeft hij de voormalige drummer van The Police erbij betrokken om extra media-aandacht te genereren. Kej is behalve muzikant en componist namelijk vooral een influencer. Het doel van de muziek op Divine Tides is dan ook om zijn boodschap uit te dragen: de wereld is prachtig, maar wordt bedreigd. In die zin is deze zachtmoedige Indiase wereldmuziek activistisch van natuur.

Copeland kennen wij als een muzikaal fenomeen met een enorme interesse in allerlei verschillende genres en instrumenten. Zijn roots liggen in de percussie, maar hij is ook een geweldige componist, met vele soundtracks op zijn naam. Kej werd in 1981 in India geboren, terwijl Copeland op dat moment met The Police Ghost In The Machine uitbracht. Een album waarop zij hun betrokkenheid bij onze planeet toonden. Als lid van een bevoorrechte kaste studeerde Kej aanvankelijk voor tandarts, maar koos uiteindelijk toch voor een carrière in de muziek. Hij ontwikkelde zich tot een gelauwerd componist van New Age muziek.

Kej ontpopte zich via de muziek ook nog tot een invloedrijke (milieu)activist. In 2015 werkte hij al eerder met Copeland samen op een benefietalbum met Peter Gabriel voor de humanitaire ramp in de Gazastrook. Maar met hetzelfde gemak schuift hij bij politieke wereldleiders aan tafel om aandacht te vragen voor de klimaatramp die de aarde bedreigt. Hij stapt daarmee in de voetsporen van artiesten als Bob Geldof en Bono, op een missie die gedoemd is te mislukken. Hoewel muziek onnoemelijk veel goeds voor de mens doet, zal het de wereld niet wezenlijk veranderen. Dat kan alleen macht, en het universum zelf natuurlijk.

Je zou door die ambitieuze doelen bijna vergeten iets over de muziek zelf te vermelden. Die is eigenlijk van ondergeschikt belang, dus dat kan dan kort. Divine Tides verzacht 33 minuten lang de weltschmerz van de selecte groep mensen die zich de luxe van muziek kan veroorloven. Op de prachtig geproduceerde melodieën van voornamelijk klassiek geschoolde Hindoestaanse artiesten, kun je je even in het paradijs wanen. Daarna neemt Samsara, de cirkel van dood en wedergeboorte, het echte leven weer keihard over.
Recensent:Dave Stam Artiest:Stewart Copeland - Ricky Kej Label:Xango Music
Cover Frank Carter & The Rattlesnakes - Sticky

Frank Carter & The Rattlesnakes - StickyWie Frank Carter & The Rattlesnakes ooit wel eens op een festival aan...

Cover Osa7029 - Sounds For Abandoned Places

Osa7029 - Sounds For Abandoned Places Osa7029 houdt van roest. Althans zo lijkt het, afgaande op de hoes van zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT