RECENSIE: Paul Bond - Sunset Blues

Bond
2022-02-07 Een mini-album uitbrengen blijft een eigenaardige keuze. Ontbrak de inspiratie voor een echte langspeler, of kon het uitbrengen gewoon niet wachten? Bij Paul Bond lijken beide opties niet voor de hand te liggen. De variatie in de songs op Sunset Blues verraadt een creatieve geest, die schijnbaar moeiteloos nieuwe melodietjes kan verzinnen. En het lome karakter van de liedjes is op geen enkele manier te rijmen met haast. En toch is de koek na zes nummers en een intermezzo op. Een mini-album is natuurlijk wel een goed excuus om een 10 inch LP uit te brengen, waarmee je je in de platenbakken vol gekleurd vinyl nog net een beetje kunt onderscheiden.

Een andere plausibele verklaring is het feit dat Bond net vader is geworden. Een feit dat de meesten wel van de daken willen schreeuwen. Het is de rode draad op Sunset Blues, ook al zou je dat door de titel niet direct verwachten. En waar beter te beginnen dan met de aankondiging van het goede nieuws van de zwangerschap in de titelsong. Bond heeft een fijne stem die weinig ondersteuning nodig heeft om te kunnen boeien. Bas, drum en een akoestische gitaar of piano is voldoende. Beperkte toevoegingen zoals het hoornspel van Jasper Arts op ‘Same Song, Different Groove’ dragen bij aan de bitterzoete sfeer, waar wel altijd een sprankje hoop in gloort.

Als je op de hoes afgaat, lijkt het album uit een ander tijdperk te komen. De blonde lok, zijn onregelmatige baardje en het sjekkie tussen de vingers passen eerder bij een Amerikaanse hobo, dan een Nederlandse muzikant. De muziekstijl en thematiek sluiten naadloos bij dat imago aan. Het is Americana pur sang, maar balanceert op de grens van cliché. Sunset Blues ligt gemakkelijk in het gehoor en voelt alsof je het al jaren kent. En dat betekent gewoon dat het knap gemaakt is; of het nu je stijl is of niet. Avontuurlijk kun je het echter niet noemen. Daarvoor zijn de teksten te zoetsappig en is de muziek te ingetogen.

Bond begeleidde in 2018-2019 Yorick van Norden op diens solotour. Zou hij toen hebben bedacht dat hij dat net zo goed zou kunnen? Hij brengt met Sunset Blues in ieder geval een waardig solodebuut uit. Het onderstreept dat hij kan schrijven, spelen én zingen. Toch zal het niet meevallen om een plek te bemachtigen in dit genre waarin al zoveel hoogwaardig aanbod is. Alhoewel hij met de hulp van Concerto vast zal slagen om het geïnteresseerde publiek hier te bereiken.
Recensent:Dave Stam Artiest:Paul Bond Label:Excelsior Recordings
Cover SchwertMann - Theater Of Grief

SchwertMann - Theater Of GriefBart Schwertmann heeft enige bekendheid verkregen als de zanger van Kayak, de...

Cover The Desmonds - Good Morning America

The Desmonds - Good Morning America Den Haag is natuurlijk dé Beatstad van Nederland als de bakermat van The...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT