RECENSIE: The The - The Comeback Special

The The
2022-02-14 Matt Johnson, alias The The, is één van de meest oorspronkelijke Britse muzikanten uit de jaren tachtig. Eind jaren zeventig begonnen in de punkband Anti Establishment en het experimentele synth-trio The Gadgets, bracht hij in 1981 zijn eerste album uit onder eigen naam. Burning Blue Soul is een experimenteel en psychedelisch meesterwerk waarop Johnson zijn ziel (en zaligheid) letterlijk en figuurlijk binnenstebuiten keert.

Het eerste album onder de naam The The (Soul Mining) zorgde in 1983 voor een bescheiden doorbraak. ‘Uncertain Smile’ en ‘This Is The Day’ waren in Nederland bonafide radiohitjes op de publieke popzender. Dat was in een tijdperk dat de publieke popzender nog Hilversum 3 heette en voordat de zender de nekslag werd toegebracht met de invoering van het geestdodende format dat horizontale programmering heet.

Het laatste studioalbum van The The dateert alweer van 2000 (NakedSelf). De laatste jaren focuste Johnson zich voornamelijk op het componeren van filmscores. In 2018 vond Matt Johnson dat het tijd werd om na bijna zestien jaar weer een liveoptreden als The The te ondernemen. Dat werd groots aangepakt in The Royal Albert Hall en heeft geresulteerd in een dubbelalbum, een boek en een concertfilm (van regisseur Tim Pope).

The Comeback Special telt maar liefst 29 tracks en is een fraaie doorsnede van het imposante repertoire dat The The produceerde tussen 1981 tot 2000. Met zeven tracks ligt het zwaartepunt bij het album Dusk dat Matt Johnson in 1992 opnam met Johnny Marr.

Uiteraard komen alle usual suspects voorbij: ‘This Is The Day’, ‘Uncertain Smile’, ‘Infected’, ‘Sweet Bird Of Truth’, ‘Heartland’, ‘The Beat(en) Generation’, ‘Love Is Stronger Than Death’ en ‘Dogs Of Lust’. Maar er is ook ruimte voor meer obscure tracks als ‘Flesh & Bones’ en ‘Phantom Walls’.

The Comeback Special bevat veelal sobere uitvoeringen van de originelen. Daarmee vormt de live-dubbelaar een prima aanvulling op het oeuvre van The The en wellicht de aanzet tot een doorstart van de muzikale carrière van Matt Johnson als The The.
Recensent:Bart Slaats Artiest:The The Label:V2 Records
Cover Blackwater Holylight - Silence/Motion

Blackwater Holylight - Silence/MotionDe dames van Blackwater Holylight staan hun mannetje in de male-dominated...

Cover Nathaniel Rateliff & The Night Sweats - The Future

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats - The Future In 2013 veroverde Nathaniel Rateliff met zijn band The Night Sweats de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT