RECENSIE: Atol Atol Atol - Koniec Sosu Tysi​ą​ca Wysp

Atol
2023-03-30 Atol Atol Atol is een Pools postpunk-gezelschap dat bestaat uit Artur Soszyński (drums), Łukasz Plata (zang, bas, toetsen, gitaar), Agata Horwat (zang, toetsen, percussie), Hubert Kostkiewicz (zang, gitaar) en Szymon Szwarc (live dub, wat dat ook moge betekenen). Verschillende van deze muzikanten verdienden hun sporen in andere bands, uiteenlopend van postpunk tot freejazz, en met een beetje goede wil zou je Atol Atol Atol dus een supergroep kunnen noemen.

Koniec Sosu Tysiąca Wysp, vrij vertaald Het einde van thousand islands dressing is het eerste album van Atol Atol Atol en hierop horen we gejaagde, funky postpunk, die vooral doet denken aan een soort Gang Of Four on speed, met wat meer nadruk op de ritmesectie en minder op de krassende gitaren. Ook wordt er volop geëxperimenteerd.

Koniec Sosu Tysiąca Wysp, begint met het drone-achtige Trap, dat een verkorte versie is van het laatste deel van de afsluitende track ‘Napisy Końcowe’, waardoor het album circulair is. Als je het op repeat zet, gaat het einde naadloos over in het begin. De eerste echte song op Koniec Sosu Tysiąca Wysp is ‘Atol Atol Atol’ dat meteen de toon zet met een gejaagd ritme en wat krassende gitaren. Het refrein van deze song gaat snel in je hoofd zitten, maar als je het Pools niet beheerst heb je verder geen idee waar de song over gaat. Atol betekent in het Pools overigens hetzelfde als in het Nederlands.

In het zeer hoekige ‘Gąsienice’ spelen de gitaren een grotere rol, net als in ‘Gbyby Świat Dowiedział się Wcześniej’ en ‘Historie O Tobie’. In ‘Sto Nieodebranych Połączen’ ligt de focus meer op de basgitaar en door de vervormde stem krijgt dit nummer iets vervreemdends. Het korte, instrumentale ‘Map Ref 1703’15.59”E 5107’11.28”N’ is net wat minder gejaagd en daarmee is het een rustpuntje op Koniec Sosu Tysiąca Wysp. Voor wie het wil weten, de coördinaten verwijzen naar een adres in de Poolse stad Wroclaw. Ook ‘Pochodnia’ is rustig, maar door de gesproken tekst heeft het nummer ook iets unheimisch.

Koniec Sosu Tysiąca Wysp is op zich een prima postpunkplaat, maar iets meer variatie in de nummers was mooi geweest. Daarnaast biedt het album weinig aanknopingspunten als je het Pools niet verstaat, zoals ondergetekende. Waar de nummers over gaan? Geen idee.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Atol Atol Atol Label:Xango Music
Cover Jockstrap - I Love You Jennifer B

Jockstrap - I Love You Jennifer B Jockstrap is een Engels duo dat bestaat uit Georgia Ellery en Taylor Skye....

Cover Sudan Archives - Natural Brown Prom Queen

Sudan Archives - Natural Brown Prom Queen Sudan Archives werd in 1994 geboren als Brittney Denise Parks. Ze groeide...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT