RECENSIE: Ślina Trzaska - Ślina Trzaska

Slina
2023-05-05 Het Poolse kwartet Ślina (‘Speeksel’) werkt op hun derde album samen met landgenoot en componist Mikołaj Trzaska. Dat staat garant voor vrije improvisaties, waarbij krautrock en free jazz samengaan met organische, radicale saxofoon- en klarinetklanken. Het leidt tot vier composities waar van begin tot einde geen touw aan vast te knopen is. Er zijn stiltes, muzikaal geweld en alles er tussen in. Traditiegetrouw verwijzen de titels van de muziekstukken naar de tijdsduur ervan.

Het album, kortweg Ślina – Trzaska genoemd, opent met ’21:03’. Na enige weifelende elektronicaklanken is het de klarinet van Trzaska dat de leiding neemt. Het samenspel met Matylda Gerber op saxofoon dat volgt, leidt langzaam tot een krachtmeting waarbij de klarinet uiteindelijk overeind blijft. Het is dan aan Mikołaj Nowicki om het gezelschap bij de les te houden. Hij doet dit door een eenvoudige baslijn toe te passen. Hierdoor komt de saxofoon weer terug om met een prachtige melodie de muzikanten eenzelfde kant op te sturen. Het opbouwende gitaarwerk van Filip Zakrzewski zorgt ervoor dat beide saxofoons elkaar weer vinden om zo de eerste compositie af te kunnen sluiten.

Op het Jiddisch getinte ‘8:00’ spelen Gerber en Trzaska elkaar uit op de saxofoon. Het is aan drummer Stanisław Olek om tussenbeide te komen. Uiteindelijk laten de muzikanten deze compositie een langzame dood sterven. ’21:15’, waar de elektronica de strijd aangaat met de saxofoons, is dan beter. De af en toe knarsende hoge tonen zullen menig luisteraar wegjagen, maar wie blijft zal genieten van het uitstekende samenspel tussen de blaasinstrumenten en de ritmesessie. Een Poolse Bitches Brew wordt hier opgediend als een klam geheel. Afsluiter ‘6:55’ geeft een dusdanige wirwar aan geluiden, dat het lijkt alsof je je daadwerkelijk in een heksenketel bevindt. Heel langzaam weet je hieraan te ontsnappen door de vrolijk klinkende saxofoon te volgen tot het einde. Met een harde klap valt de deur achter je dicht.

Na het live album Not A Bootleg - Live At Dom Tramwajarza, Poznań [2021], weet het kwartet uit Wrocław de componist uit Gdansk te strikken voor een studioalbum. Het levert een palet aan geluiden op, die muziekliefhebbers - die open staan voor improvisatiestukken- zal imponeren. Het verveelt nergens; bij elke luisterbeurt hoor je weer wat anders. Ideale muziek voor de weinige stille momenten in huis.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Ślina Trzaska Label:Xango Music
Cover Fra Fra Sound - Kula Wroko Kibri

Fra Fra Sound - Kula Wroko KibriMet hun twaalfde album herdenkt Fra Fra Sound zowel hun veertigjarige...

Cover Will Sheff - Nothing Special

Will Sheff - Nothing Special Will Sheff loopt al enkele jaren met de gedachten rond om zijn band...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT