RECENSIE: KingFisher Sky - Hallway of Dreams

Kingfisher Sky – Hallway of Dreams
2007-11-10 Kingfisher Sky is het nieuwe lievelingetje van platenlabel Suburban. Deze brengt, voor verschillende labels, de ‘harde’ muziek naar de Benelux. Vele buitenlandse bands maar ook binnenlandse bands worden uitgebracht. Met als nieuwste aanwinst het debuutalbum Hallway Of Dreams van Kingfisher Sky. Kingfisher Sky is ongeveer zes jaar geleden al ontstaan nadat Ivar de Graaf uit Within Temptation stapte. Terwijl Within Temptation het grote podium betrad begon De Graaf een nieuwe band met als belangrijkste troef Judith Rijnveld. Na jaren van samen schrijven wordt de band eindelijk opgevuld met bassist Eric Hoogendoorn (Orphanage), gitaristen Daan Janzing en Edo van der Kolk en als laatste toetsenist George van Olffen. Hierna gaat het snel, opnames beginen in het voorjaar van 2007 en enkele maanden later het debuutalbum.

De muziek van Kingfisher Sky wordt gedomineerd door de zang van Judith. Een geweldige klassiek geschoolde zangeres die zich met gemak tussen Sharon den Adel en Floor Jansen in kan plaatsen. Schitterende zanglijnen en een erg prettige stem zorgen voor het eerste pluspunt van dit album. Instrumentaal is het geluid anders dan je in eerste instantie zou verwachten. Met het verleden van De Graaf zou je snel het oude geluid van Within Temptation verwachten. Niets is minder waar. Progressieve myth-rock is de omschrijving die gegeven wordt aan de cd. Met invloeden van Clannad, Kate Bush en Pink Floyd maar ook uiteraard het progressieve van bijvoorbeeld Porcupine tree. Een combinatie die er goed uitkomt als we luisteren naar de nummers ‘Seven Feet’ of ‘Balance Of Power’. Waarin gestart wordt met rustige keyboard geluiden en vanuit een stemmige opbouw gewerkt wordt naar stevige progressieve gitaarlijnen. Het geheel klinkt als een schitterend uitgebalanceerde mix tussen After Forever en Within Temptation met een extra lekker suikerlaagje.

Hallway Of Dreams is een album met elf sterke nummers welke door hun sterke combintatie van progrock, gothische metal en klassieke zanglijnen geen moment verveelt. Met dit debuut schaart Kingfisher Sky zich zondermeer tussen de grote namen. Een nieuwe (en eindelijke weer goede) aanwinst in onze Nederlandse gothic rock scene. De kans bestaat alleen wel dat ze te laat komen om hun succes op te eisen in dit uitgeleefde genre. Ruim zes jaar werken aan een debuutalbum is lang maar het resultaat mag er zeker zijn.
Recensent:Jordi Koops Artiest:KingFisher Sky Label:Suburban Records
Primal Fear – New Religion

Primal Fear - New ReligionDe oud-Gamma Ray zanger Ralf Scheepers en bassist/zanger Mat Sinner, ook...

Che – Onderweg

Che - Onderweg Er is er weer een, een nederhop act waar Def P weer een dikke vinger in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT