RECENSIE: Pink Floyd - The Piper at the Gates of Dawn

Pink Floyd - The Piper At The Gates Of Dawn
2007-10-12 Als je de Nederlandse en internationale muziekbladen een beetje volgt, kan het je bijna niet ontgaan zijn dat 1967, dit jaar veertig jaar geleden, één van de belangrijkste jaren uit de geschiedenis van de popmuziek was. 1967 is natuurlijk vooral bekend vanwege de (eerste) Summer Of Love met als hoogtepunt het Monterey Pop Festival. Op dit eerste grote, meerdaagse popfestival stonden artiesten als Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Byrds, The Who, Jefferson Airplane en Otis Redding. Maar dat was nog niet alles. Zo ging in 1967 de nationale Britse popzender BBC Radio 1 van start, evenals het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone en werd de musical Hair voor het eerst opgevoerd.

Ook verschenen er in 1967 verschillende (inmiddels) legendarische albums, zoals het titelloze debuut van The Doors en Forever Changes van Love. Ook verscheen Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band en terwijl The Beatles aan dit album bezig waren, werd in dezelfde Abbey Road Studio’s gewerkt aan nog twee albums: S.F. Sorrow van The Pretty Things en Pink Floyd’s debuutalbum The Piper At The Gates Of Dawn.

Ter ere van de veertigste verjaardag is The Piper At The Gates Of Dawn nu verschenen als 40th Anniversary Edition, een prachtig vormgegeven box met daarin drie cd’s. Op de eerste twee schijfjes staat het album in respectievelijk de mono- en stereomix. Oorspronkelijk verscheen The Piper At The Gates Of Dawn in mono, maar reeds in 1967 verscheen er ook een stereo-versie. De stereomix doet meer recht aan de bij vlagen behoorlijk weirde muziek. Op de derde cd staan een paar alternatieve versies en, belangrijker, Pink Floyd’s eerste drie singles ‘Arnold Layne’, ‘See Emily Play’ en ‘Apples And Oranges’ inclusief twee B-kantjes. De B-kant van ‘See Emily Play’ ontbreekt, maar dit nummer, ‘The Scarecrow’, staat in tegenstelling tot de andere vijf tracks gewoon op het album.

The Piper At The Gates Of Dawn is de enige Pink Floyd plaat die gemaakt werd onder leiding van de vorig jaar overleden Syd Barrett. Aan opvolger A Saucerful Of Secrets leverde hij nog slechts een kleine bijdrage. Alleen al hierom is The Piper At The Gates Of Dawn een bijzondere plaat. Net als bij Sgt. Pepper’s, dat andere psychedelische meesterwerk, hebben niet alle nummers de tand des tijds even goed doorstaan, maar over het geheel klinkt The Piper At The Gates Of Dawn veertig jaar na dato nog steeds fris. Dit geldt vooral voor psychedelische popliedjes als ‘Lucifer Sam’, ‘Flaming’, ‘The Gnome’ en natuurlijk ‘Bike’, maar ook voor ‘Astronomy Domine’ en ‘Interstellar Overdrive’. In dit laatste nummer wordt, in de stereomix, flink met de balansknop gespeeld, wat het psychedelische effect behoorlijk versterkt. Sommige andere nummers, die destijds waarschijnlijk “far out” waren, klinken nu wat gedateerd. Ook de drie singles en de twee B-kantjes zijn erg goed. De alternatieve versies van ‘Interstellar Overdrive’ (twee maal) en ‘Matilda Mother’ en de stereoversie van ‘Apples And Oranges’ zijn vooral interessant voor de echte fans.

The Piper At The Gates Of Dawn is een plaat die iedere serieuze popliefhebber een keer gehoord moet hebben en deze 40th Anniversary Edition is mede door de prachtige vormgeving een must-have voor elke Pink Floyd fan.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Pink Floyd Label:EMI Music
Alabama 3 - M.O.R.

Alabama 3 - M.O.R. "The best live band in Britain ... they are Alabama 3 and they are back to...

ripsaw - ripsaw

Ripsaw - Ripsaw Heavy metal muziek moet levend gehouden worden. Dit is het doel achter de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT