RECENSIE: I.O.S. - Open

IOS – Open
2007-11-03 Het is tien jaar geleden dat de leden van IOS, toen nog Is Ook Schitterend, hun eerste hit scoorde. Nu is er een nieuw album met als titel Open. Inmiddels alweer het zesde. En de grote vraag is of Open weer zoveel hits voortbrengt als de voorganger 4. De mensen die nummers als ‘Uit De Schaduw’ en ‘Altijd Wel Iemand’ van dat album niet kennen hebben waarschijnlijk ergens onder een steen geleefd. In een ver, heel ver afgelegen land. Voor deze mensen is er nu een nieuwe kans om kennis te maken met IOS.

Het zal moeilijk worden om het succes van het vorige album te overtreffen. Maar het is duidelijk hoorbaar dat de band veel zelfvertrouwen heeft gekregen door het behaalde succes met 4. Het druipt er bij wijze van spreken van af. En dat was toch wel nodig na de moeilijke periode na de eeuwwisseling. Open begint met het gelijknamige nummer. Een logische keuze met het oog op de talloze betekenissen van dit woord. Ook muzikaal is deze keuze de juiste. ‘Open’ is tevens de eerste single van het album. Zowel tekstueel als muzikaal staat het nummer als een huis. Zanger Joost Marsman zingt met een passie die doet denken aan Huub van der Lubbe van De Dijk.

Naast complimenten voor de bandleden moet ook de productie van dit album aandacht krijgen. De goede mix, zowel muzikaal als technisch, zorgt ervoor dat de plaat lekker, tja inderdaad ‘open’ klinkt. Een goede keuze dus om wederom Gordon Groothedde te vragen om achter de knoppen plaats te nemen. Maar het zijn in eerste instantie toch de goede nummers van de band die een album maken. Niet alleen het eerder genoemde ‘Open’ heeft hitpotentie. Een stukje verder op het album komen we het nummer ‘Bang’ tegen. Het kortste maar misschien wel het beste nummer van het album. Zo leuk als in dat nummers met de tekst en melodie wordt gespeeld zo clichématig is helaas het volgende nummer. ‘M’n Leven Van Mij’ is een klein minpuntje van het album.

IOS bewijst met dit album dat ze één van de meest talentvolle bands van ons land zijn. Opvallend dat ze met deze nummers een theatertour gaan doen in plaats van een tournee langs de concertzalen van Nederland. Maar wellicht hoort die keuze bij het vernieuwde IOS waar we hopelijk nog veel van gaan horen.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:I.O.S. Label:CNR Records
Newton Faulkner – Hand Built By Robots

Newton Faulkner - Hand Built by RobotsVolgens de bio was het de sensationele cover van Massive Attack’s Teardrop...

Parkway Drive - Horizons

Parkway Drive - Horizons Parkway Drive is toch wel de hardcore/ metalcore ontdekking van 2006/ 2007...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT