RECENSIE: Sweet Coffee - Naked City

Sweet Coffee – Naked City
2007-11-27 Hoe voel je je als je laat in de avond of misschien wel midden in de nacht door een verlaten stad loopt. Vrolijk, blij, verdrietig, weemoedig? Misschien dat Naked City wel een goede vertaling van je gevoel is. Dit is in ieder de omschrijving die de makers van het gelijknamige album hun gevoel geven. De verantwoordelijke voor dit album zijn Patrick Bruyndonx, Raffaele Brescia en Bibi Diabokua alias Sweet Coffee.

Er blijft iets aparts aan de muziek van Sweet Coffee. Eigenlijk niet met de muziek zelf maar met de sfeer die de muziek oproept. Op Naked City staan nummers die het goed doen op een drukke zaterdagavond maar die ook prima geschikt zijn voor een rustige zondagochtend. Heel knap van deze band om zulke ‘multifunctionele’ muziek te maken. Al is dit misschien niet de beste term voor deze muziek, maar het is wel positef bedoeld.

Naked City is na Memory Lane en Perfect Storm inmiddels al weer het derde album van dit uit België afkomstige trio. En zeker weer een stap voorwaarts ten opzichte van hun eerdere werk. Deze nummers zijn meer vanuit een live uitvoering benaderd, met in het achterhoofd de vraag hoe je de spanning op kunt bouwen, zowel live als op cd. En dit lijkt aardig gelukt. Hoewel het veel van hetzelfde is wordt het nooit saai. Vanaf het begin, ‘(Intro) Go Deep’ grijpt het album je en neemt het je mee op reis. Zowel muzikaal vanwege de vele invloeden die terug te horen zijn, als gevoelsmatig vanwege de verschillende sferen die de muziek oproept. Aangenaam is vooral het saxofoon spel van Niels Scheijvens in deze met Soul, Jazz, Techno en een zelfs hier en daar een beetje House gevulde muziek. Dit album is eigenlijk met één woord samen te vatten: Emotie. Hét sleutelwoord van Naked City. En niet voor niets een deel van de titel van het laatste nummer van het album. Toepasselijk 'Outro (Emotion District)' genaamd.

Sweet Coffee blijft zichzelf vernieuwen en verbeteren. Muzikaal zijn ze zeker vooruit gegaan alleen tekstueel blijft het niveau nog wel eens achter. Toch is dit album een ‘must have’voor zowel de zaterdagavond muziekliefhebber als voor de mensen die de zondagochtend lekker willen beginnen.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Sweet Coffee Label:Sony Music
Laïs – The Ladies’ Second Song

Laïs - The Ladies' Second SongIn 1996 brak de Vlaamse folkgroep Laïs door na een optreden op het...

Band of Horses - Cease to begin

Band Of Horses - Cease to Begin Vorig jaar maakte Band of Horses een verpletterende indruk met Everything...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT