RECENSIE: We Start Fires - We Start Fires

We Start Fires – We Start Fires
2008-03-16 Het kwartet van We Start Fires kwam reeds in 2002 voor het eerst bij elkaar. De band komt uit Darlington,UK en maken een stevige doch vrolijke mix van pop, punk, electro en rock. De band stond al eens op het London Calling festival en was het voorprogramma van The Rakes. Nu is het, na verscheidene DIY releases en een paar singels, hoogste tijd voor een full length plaat.

De plaat opent met het catchy ‘Play You’, dat tevens Single of the Week was in het Britse muziekblad NME. Zangeres Becky Stefani gaat er gelijk helemaal voor en de toon is gezet. Met ‘Let’s Get Our Hands Dirty’ zoekt de band de uitersten op en wisselen rustige pop af met stevige rock. Dit zetten ze door in het nummer ‘Hipshake’. Het is allemaal net wat gelikter dan bijvoorbeeld de girl-punkrock van The Donnas. We Start Fires heeft duidelijk meer de typische Britse indie inslag.

Dan doet de band en stapje terug met de ballad ‘Wicked Spell’. Ook bij ‘Strut’ doet de band het nog enigszins rustig aan, maar bij ‘Hot Metal’ is het weer plank gas. In beide nummers komt ook de experimentele kant van de band naar voren. Het niet alledaagse duw en trek werk met zowel de gitaar als de synthesisers, maakt er een rockende chaos van. Het wordt duidelijk dat de synthesizers een belangrijk onderdeel zijn van het geluid van We Start Fires. Ze zijn het hele album aanwezig en het is echt van toegevoegde waarde. Volgens de biografie van de band zijn ze onder andere geobsedeerd door Duitse electro, dat verklaard een hoop.

Via ‘Cheating Hearts’ gaan we door naar de rockballad ‘Looking For You’. Dit komt me ergens bekend voor. Dat zal vast komen doordat er op safe gespeeld wordt, door het allemaal erg basic te houden. Dit is wel anders bij ‘Wired’, waarin de band weer vol aan de bak gaat. Electro-punk-rock met chaotische ritme wisselingen. Daarna sluit de plaat af met het bijna vijf minuten durende ‘Lullabies’. Het begint met bombastische drums en een akoestische gitaar, maar al snel worden ook de violen en het klokkenspel in het geheel betrokken. Een van de rustigste tracks van de plaat, een goede afsluiter.

Tekstueel gezien is het allemaal wat voorspelbaar, maar muzikaal is het prima. Lekker vlotte pop-indie-punk zonder poespas, maar zeker niet eentonig of makkelijk. De komende tijd staan er weinig shows op het programma, maar de band lijkt klaar om in de zomer een poging te gaan wagen om het festival publiek voor zich te winnen.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:We Start Fires Label:Hot Records
Bloodjinn – This Machine Runs On Empty

Bloodjinn - This Machine Runs On EmptyNegen jaar na het oprichten van de band Bloodjinn is het tijd voor het...

Flogging Molly – Float

Flogging Molly - Float Ze brachten al vele festivalweides, tenten en popzalen in beweging en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT