RECENSIE: Hercules and Love Affair - Hercules and Love Affair

Hercules & Love Affair - Hercules & Love Affair
2008-04-01 Andrew Butler speelt als kind vooral klassieke pianostukken, totdat hij op 10 jarige leeftijd Yazoo’s ‘Situation’ op de radio hoort. Hij wordt gegrepen door de combinatie van de door Vince Clarke geproduceerde dansmuziek met de soulvolle vocalen van Alison Moyet. Zijn fascinatie voor elektronica en goede stemmen leidt Butler uiteindelijk naar de locale homobar, waar hij op zijn vijftiende een baantje als DJ krijgt. Als hij achttien jaar is, verruilt Butler zijn geboorteplaats Denver voor New York om daar een muziekopleiding te gaan volgen. Uiteindelijk belandt hij in Brooklyn waar hij zich bezig houdt met het maken van muziek voor filmsoundtracks en draaien in clubs. In Brooklyn ontmoet hij DJ Kim Ann Foxman en de twee gaan samen draaien. Ook ontmoet hij ene Antony, een zanger die probeert een carrière van de grond te krijgen. De twee delen de liefde voor, naar eigen zeggen, de grote stemmen van de ‘80s: Liz Fraser, Alison Moyet en Marc Almond en ze beginnen samen muziek te maken.

Langzaam maar zeker begint Butler naam te maken in de New Yorkse scene en uiteindelijk komt hij in contact met Tim Goldsworthy (DFA, LCD Soundsystem). De laatste helpt Butler bij het produceren van zijn eerste album dat hij uitbrengt onder de naam Hercules & Love Affair. Op dit titelloze debuut zijn naast de vocalen van Antony en Kim Ann Fox ook die van Butler zelf en die van Nomi te horen. De laatste is een R&B zangeres die ondermeer heeft samengewerkt met CocoRosie en Debby Harrie.

De eerste single van Hercules & Love Affair is ‘Blind’. Dit nummer geeft een goed beeld van de muziek op het album, maar is ook met afstand de beste track. Op Hercules & Love Affair heeft Andrew Butler disco, synthipop en house in een blender gegooid en het resultaat is door Tim Goldworthy voorzien van een LCD Soundsystem sausje. Het LCD Soundsystem geluid is overigens niet op alle nummers even duidelijk. De meeste nummers van Hercules & Love Affair zijn wat minder punkfunk en wat meer disco. Ook staan er een paar wat rustigere nummers op het album. Op nummers als ‘Blind’ en ‘Athene’, met vocalen van Kim Anne Foxman, is de invloed van Goldworthy echter wel duidelijk hoorbaar. Ook de verder vooral sterk door acid house beïnvloede track ‘You Belong’ heeft wel iets meegekregen van LCD Soundsystem. Dit nummer, met Nomi en Antony op vocalen is overigens één van de betere tracks op het album.

Over het algemeen overtuigt Hercules & Love Affair niet voldoende. Ondanks dat dit toch echt dansmuziek is, nodigen de meeste nummers niet direct uit tot dansen. Het is allemaal net een tandje te mellow. Sommige nummers zijn echter zeker wel de moeite waard, waaronder dus ‘Blind’ en ‘You Belong’, maar ook ‘This Is My Love’, met Butler zelf op zang en ‘Raise Me Up’, met wederom Antony. De stem van deze bijzondere zanger combineert goed met de elektronische muziek van Butler. De koppeling van deze twee is dan ook eigenlijk de grootste verdienste van Hercules & Love Affair, dat mede hierdoor toch het voordeel van de twijfel verdient.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Hercules and Love Affair Label:EMI Music
Nick Cave & The Bad Seeds – Dig!!! Lazarus Dig!!!

Nick Cave & the Bad Seeds - Dig!!! Lazarus Dig!!! Nick Cave behoeft eigenlijk weinig introductie. Het mainstream publiek zal...

We Are Scientists – Brain Thrust Mastery

We Are Scientists - Brain Thrust Mastery Sinds ongeveer een jaar bestaat We Are Scientists uit nog slechts twee...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT