RECENSIE: Black Gold - Suite 17

Black Gold 360 – Suite 17
2008-07-12 Het Utrechtse label Beluga Recordings timmert de laatste tijd lekker aan de weg. Waar we jullie vorige maand konden verblijden met de electrodub van Cousin Lou (lees hier de recensie) gaan we nu meer de jazz kant op. Simon Sixsmith is mede-eigenaar van het eerder genoemde label en brengt hierop ook zelf platen uit onder de alias Black Gold 360. In 2006 bracht hij zijn gelijknamige debuut Black Gold 360 op de markt; een tijdloos jazztronica album wat bedolven werd onder lovende kritieken. De al twaalf jaar in Utrecht woonachtige Simon gaat door met zijn ‘jazz meets electronica’ sound en komt met zijn tweede album genaamd Suite 17. Reden voor deze titel is dat Simon een zoon kreeg tijdens de opnames en deze werd geboren in kamer 17 van een Utrechts ziekenhuis. Op Suite 17 staan drie gastmuzikanten die allen uit de Utrechtse Jazzscene komen. Zo horen we Coen Kaldeway op de sax en op de clarinet, Bob Roos op de drums en Lucas Dols op de contrabas. Lucas Dols speelt overigens ook in Room Eleven.

Simon maakt op Suite 17 veel gebruik van samples. We horen fragmenten uit radio, tv en telefoongesprekken. ‘The Lighthouse At The Top Of The World’ is een jazzy nummer, met hele vage saxofoonstukken, die grappig genoeg wel weer prima klinken doordat de contrabas heel solide en ritmisch klinkt. Eigenlijk gebeurt dat door de hele plaat heen, de contrabas biedt door alle samples, alle vaagheden een houvast op Suite 17. Hoogtepunt op deze cd is wellicht ‘Maybe Tomorrow The Good Lord Will Take Us Away’. Het nummer lijkt nogal Oost-Europees, waarbij de saxofoon en de piano belangrijk zijn.

Jazz en electronica bewijzen op Suite 17 opnieuw dat ze hele dikke vriendjes zijn. Het resultaat is een heerlijk laidback album dat het zeker goed zal doen op zwoele zomerdagen. Net als andere muziek van Beluga Recordings is dit album gratis te downloaden op hun website (www.belugarecordings.com). Als Black Gold 360 op de volgende iets constanter weet te blijven ben ik er als de kippen bij!
Recensent:Martijn Arendshorst Artiest:Black Gold Label:Beluga
Aborted – Strychnine.213

Aborted - Strychnine.213Al sinds 1995 beuken de heren van het Belgische Aborted zich een weg door...

Karine Polwart - This earthly spell

Karine Polwart - This Earthly Spell This Earthly Spell is het vierde album van de Schotse singer-songwriter...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT