RECENSIE: Sofia - Search & Destroy, a punk lounge experience

Sofia - Search & Destroy
2008-06-19 Iggy Pop's Search & Destroy, The Clash' London Calling, Sex Pistols' Pretty Vacant en Nirvana's Heart Shaped Box: Wie kent die rockhits uit het (verre) verleden niet?

Op dit album komen ze stuk voor stuk nogmaals terug, maar dan op een geheel eigen wijze gebracht door de blonde, vrouwelijke zangeres Sofia uit Zweden. Zij heeft namelijk alle nummers omgevormd tot loungenummers. En wie wil dat nou niet? Laten we wel wezen! Na een keihard rockconcert van Queens of the Stone Age uitchillen op een zweverig pompend elektronisch nummer ingezongen door een hese zangeres! Na de hotelkamer aan gort geslagen te hebben effe lekker uitbuiken in de bar met de Ramones, maar dan een zwevende variant. Ik stel mij de situatie voor dat vrouwlief haar man aankijkt en zegt dat het over is met de hardrock, omdat de kinderen dan niet kunnen slapen en zij niet Sex In The City kan kijken. De man trekt zich terug op zijn kamer met koptelefonen, maar voelt de wroeging van de oneerlijke wereld en wil langzaam de rock weer in laten burgeren in zijn huis. En dit is zijn manier.

Buitenstaanders hebben niet door dat het om rockhits gaat en de man kan de oude herinneringen weer ophalen. Sofia krijgt het dan ook behoorlijk goed voor elkaar om ieder nummer een duistere sfeer mee te geven. Onvermijdelijk bij Lounge: het geheel mist de pit van een echt rocknummer, maar brengt wel andere charmes mee. Het album doet mij dan ook behoorlijk denken aan de poging van Tori Amos om Nirvana te coveren. Zelfs de stem van Sofia heeft iets weg van Amos' vleiende zang. En dat kun je zowel positief als negatief opvatten. Aan de ene kant is zij een lichtelijke kloon, aan de andere kant heb ik Tori Amos nooit 'Pretty Vacant' horen coveren.

Vooral 'Search & Destroy' en 'London Calling' zijn aantrekkelijke nummers geworden. 'London Calling' heeft hetzelfde meezinggehalte (aan het eind) door de slepende akkoorden. 'Search & Destroy' klinkt gewoon uitdagend en sexy. Mindere nummers zijn Grohl's 'Everlong', dat van zichzelf al een soft karakter had en hier helemaal vervalt en 'Heart Shaped Box', waar Sofia vergeet dat bij Nirvana nooit de nadruk op de teksten heeft gelegen en zo duidelijk articuleren daarom ook niet noodzakelijk is. Wel maakt de eenzame trompetsolo veel goed voor het laatste nummer. Sofia heeft een dappere poging ondernomen om de sfeer van rock te vangen in lounge en slaagt hier redelijk in. Net iets meer dan een goede grap. Net iets minder legendarisch dan Tori Amos.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Sofia Label:Wild Kingdom
Gemini Five – Sex, Drugs, Anarchy

Gemini Five - Sex Drugs AnarchyStockholm ligt in Zweden. Gemini Five komt uit Stockholm. Gemini Five zijn...

She & Him – Volume One

She & Him - Volume One Zooey Deschanel is de “She” en beschikt over een verbluffende stem en haar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT