RECENSIE: Sieges Even - Playgrounds

Sieges Even – Playgrounds
2008-08-01 Sieges Even is een Duitse progrock band en heeft dankzij het feit dat ze al zeven studioalbums op hun naam hebben staan een behoorlijk cult status opgebouwd. De band is opgericht in 1985 door Oliver Holzwarth (bas), zijn broer Alex (drums), gitarist Markus Steffen en zanger Franz Herde. In deze samenstelling bracht men de eerste twee albums uit. Daarna begon het te rommelen met bezettingswisselingen waarbij de band twee zangers versleet en oprichter Markus Steffen de band verliet. Uiteindelijk gooide men in 1995 de handdoek in de ring. Echter acht jaar later wordt besloten de band nieuw leven in te blazen. Wel met een andere zanger in de persoon van Nederlander Arno Menses.

In de begin periode werd de band regelmatig met Watchtower vergeleken. Het scherpe metalen randje verdween echter langzaam ten faveure van een melodieuzer progrock stijl. Op de laatste twee studio platen met Menses weet de band een helder, melodieus en toch stevig geluid neer te zetten. Waardoor de band helemaal meegegroeid is met het moderne progrock geluid. Sieges Even doet bij tijd en wijle denken aan bands als Rush en Enchant, maar ook invloeden van IQ, Arena en zelfs Porcupine Tree zijn te ontdekken.

Dat de band live ook haar mannetje staat bewijst het livealbum Playgrounds. De songs worden bijzonder overtuigend neergezet. Zwaartepunt ligt vanzelfsprekend op de laatste twee studioalbums; The Art Of Navigating By Stars en Paramount (lees hier onze recensie). Deze twee albums werden overladen met goede kritieken. Wanneer je de songs even te tijd geeft hoor je wat een briljante muziek Sieges Even maakt, en hoe goed die laatste twee albums wel niet zijn. Nummers als ‘Tidal’ en ‘Iconic’ spatten uit je speakers. Het stevige ‘Duende’ van het laatste album maakt veel indruk. Van de oude nummers worden alleen nog twee songs van A Sense Of Change gespeeld. Hiervan is vooral het Rush achtige ‘The Waking Hours’ indrukwekkend. De band was duidelijk in een grote vorm tijdens de opnamen en klinkt lekker levendig. Menses is een prima zanger en zijn heldere stem is een lust voor het oor. Het publiek laat zich ook goed horen en is enthousiast. Het moet een mooie avond zijn geweest.

Sieges Even heeft een prima doorstart gemaakt en laat met dit prima livealbum horen dat ze op de goede weg zijn, en in deze stabiele formatie nog veel verder kunnen groeien. Dit album is voor mensen die nog niet bekend zijn met de band een prima eerste kennismaking.
Recensent:Jan Didden Artiest:Sieges Even Label:Inside Out
Sahara hotnights - What if leaving is a loving thing

Sahara Hotnights - What If Leaving is a Loving ThingDeze Zweedse meidengroep is in hun thuisland zo’n beetje de bom. Hun vierde...

Into Enternity - The Incurible Tragedy

Into Eternity - The Incurable Tragedy Een nieuwe album met nieuwe bandleden. Voor veel bands een aanleiding om...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT